Държавният департамент е наредил на членовете на семействата на служителите на правителството на САЩ в Беларус да се евакуират в понеделник, като е посочил "необичайното и тревожно струпване на руски военни по границата на Беларус с Украйна“, съобщава американският портал Axios.

Нареждането идва малко повече от седмица, след като Държавният департамент нареди подобна евакуация от посолството на САЩ в Киев, което накара украинското правителство да обвини САЩ, че предизвикват паника заради заплахата от възможна руска инвазия.

Американски служители предупредиха, че Русия може да използва съвместните си военни учения в Беларус като прикритие за инвазия в Украйна от север и така да удари светкавично района на столицата Киев...

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд предупреди в понеделник, че САЩ разполагат с доказателства, че Русия планира да добави допълнителни 30 000 войници близо до границата между Беларус и Украйна до началото на февруари.

"Поради увеличаване на необичайната и тревожна руска военна активност край границата с Украйна, гражданите на САЩ, които се намират или обмислят пътуване до Беларус, трябва да са наясно, че ситуацията е непредвидима и има повишено напрежение в региона“, обяснява Държавният департамент. "Способността на правителството на САЩ да предоставя рутинни или спешни услуги на граждани на САЩ в Беларус вече е силно ограничена поради ограниченията на правителството на Беларус относно персонала в американското посолство“, добавят от американското външнополитическо ведомство.

Превод и редакция: Иван Христов