Ваксина срещу COVID-19 за деца на възраст под пет години може да бъде налична до края на февруари. Това съобщи The Washington Post в понеделник вечерта, позовавайки се на изявления на "информирани хора“.

Според информацията на изданието, производителите на ваксини - американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech - може вече във вторник да се обърнат към Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) с искане за разрешение за спешна употреба на тяхното антивирусно лекарство за деца на възраст от шест месеца до пет години, което - ако бъде одобрено - ще направи тази ваксина първата налична за тази възрастова група. През ноември 2021 г. регулаторните агенции на САЩ одобриха лекарството на компаниите за употреба при ваксиниране на деца на възраст от 5 до 11 години срещу COVID-19.

Предполага се, че ваксинацията с това лекарство, както и при употребата му за други възрастови групи, ще се извършва на два етапа. Компаниите-производители, пише вестникът, са започнали да тестват трета бустер доза през последните месеци, тъй като две игли, както се оказа, не са достатъчни за формиране на надежден имунен отговор. Времевата рамка за въвеждане на бустерната ваксина все още не е определена. Очаква се ситуацията да се изясни не по-рано от края на март.

"Знаем, че две дози не са достатъчни“, цитира изданието неназован експерт с познания за разработването на лекарството. "Идеята е да започнем процес на преглед на двете дози“. Той обясни, че ако употребата им е призната за приемлива, като осигуряваща положителен ефект, тогава е по-добре да се използва това, без да се чака ситуацията с бустер дозата да се изясни.

Превод и редакция: Иван Христов