Правителството на Обединеното кралство ще преразгледа плана си да направи ваксинациите срещу COVID-19 задължителни за здравните и социалните работници в Англия с оглед прекратяване на политиката на ограничения, пише европейската редакция на Politico.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви пред Камарата на общините във вторник, че задължителната ваксинация вече не е "пропорционална“ на фона на повишаващия се имунитет в Англия и "присъщо по-малко тежкия“ характер на варианта Омикрон в сравнение с предишните мутации на коронавирус.

"Докато ваксинацията остава най-добрата ни линия на защита срещу COVID-19, вярвам, че вече не е пропорционално да изискваме ваксинация като условие за работа по закон“, каза Джавид. Смяната ще бъде предмет на консултация.

Според първоначалните планове всички здравни работници на първа линия трябваше да получат и трите дози от ваксината до 1 април. Около 77 000 служители - или около 5 процента - все още не са получили нито една доза.

Правителството беше подложено на натиск от някои групи, представляващи здравни работници, които предупредиха, че изискването може да постави болници и домове за грижи под нов натиск за персонал.

Директорът на Кралския колеж за медицински сестри Патриша Маркиз каза преди обявяването: "Никога не е било в интерес на безопасността на пациентите да се заплашват десетки хиляди с уволнение в средата на кадрова криза“.

Но Джеръми Хънт, бившият здравен министър на Обединеното кралство, разкритикува планирания обратен завой на правителството.

"Все още не съм срещнал нито един [здравен работник], който вярва, че всеки в контакт с пациенти има право да ги изложи на повишен риск, като няма ваксина“, каза Хънт. "Не е ли истинската причина, поради която сме взели това решение, защото имаме кадрова криза и правителството все още не е представило планове за справяне с това?“

Превод и редакция: Иван Христов