Испания смята, че НАТО не трябва да пренебрегва южния фланг, въпреки фокуса върху Източна Европа и Черноморския регион. Това заяви министърът на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Албарес в интервю за британското издание Financial Times.

Според него нестабилността на юг от Средиземно море би застрашила енергийните доставки и ще увеличи незаконната миграция към Европа. "Средиземноморието, Магреб, Сахел и Африка на юг от Сахара са жизненоважни за НАТО и Европа“, каза външният министър. "Говорим за 360-градусов подход (за потенциална промяна в отговора на заплахите)“.

"НАТО трябва да обмисли каква ще бъде ролята му“ в региона и да определи курс за тази част на планетата, подчерта министърът. В противен случай всякакви намерения за действие ще бъдат "само лозунги", каза той.

Този въпрос, както посочва изданието, "е особено остър за Испания, която зависи от Алжир за доставките на газ и от Мароко за контрол на нелегалната миграция, и също така е дълбоко загрижена за атаките на ислямистки групи в региона на Сахел“.

Ситуацията в този регион, според министъра, "е много нестабилна и виждаме появата на нови военни режими там". Все още има "всички видове незаконна търговия в Сахел: оръжия, хора, наркотици", добави Албарес.

Превод и редакция: Юлиян Марков