Правителството на Обединеното кралство ще представи в понеделник нов пакет от санкции срещу Русия, които могат да засегнат активите на руските енергийни компании. Това съобщава лондонският вестник The Times, позовавайки се на източници от британския кабинет.

Според информацията новите санкции, които предполагат замразяване на активи и забрана за влизане в Обединеното кралство, ще бъдат разширени и за физически и юридически лица със "стратегическо значение“ за руските власти.

В неделя британският външен министър Лиз Тръс в интервю за Sky News каза, че властите на страната ще променят действащото законодателство, за да могат да разширят списъка със санкции. "В момента можем да наложим санкции само срещу онези, които са пряко замесени в дестабилизационни дейности в Украйна. Ще разширим списъка, така че всяка компания, която представлява интерес за Кремъл и руския режим, да може да бъде обект на санкции“, каза тя.

В същото време Тръс отказа да разкрие каквито и да било подробности за това какви ще бъдат новите санкции. "Нищо не е изключено“, каза тя, отговаряйки на въпрос за възможни мерки срещу имуществото на големи руски бизнесмени, живеещи в Лондон. Освен това тя подчерта, че в случай на "руска инвазия в Украйна“ Германия е готова да се откаже от газопровода "Северен поток-2“.

Превод и редакция: Юлиян Марков