През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ) в Европа са рекордни за цялото време на наблюдение, започнало през 2011 година, пише вестник "Известия“, цитирайки данни на Gas Infrastructure Europe.

В петък, 28 януари, европейската газопреносна система получи 405 милиона кубически метра втечнен газ. Тази цифра също е рекордна за тази дата. Това е 2,2 пъти повече от средното за последните пет години. Към 28 януари, от началото на месеца, Европа вече е получила 10,44 млрд. куб. м. ВПГ. Това надхвърля рекорда от 2019 г.

Ден по-рано стана известно, че нивото на запасите от газ в подземните хранилища (ПХГ) на страните от ЕС е спаднало до 39,65%. Това е 15,7% под средното за последните пет години.

На 28 януари Financial Times съобщи, че Европейският съюз е започнал да търси нови доставчици на газ, които да заместят Русия в случай, че бъдат наложени санкции срещу Руската федерация. Стана известно също, че САЩ водят преговори с големи енергийни компании по света за евентуално пренасочване на доставките на газ към Европа в случай на руско "нашествие“ в Украйна и прекъсване на доставките.

На 24 януари The Times, позовавайки се на източници от британския кабинет, съобщи за опасенията на властите от намаляване на доставките на газ за Европа в случай на строги санкции срещу Русия. Както каза в същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, страховете на британските власти са "фалшива истерия“. Русия винаги е била "надежден гарант за енергийна сигурност“ за Европа, дори в най-трудните моменти на отношенията, припомни той.

На 18 януари Wintershall Dea, най-голямата германска петролна и газова компания, коментирайки причините за газовата криза в Европа, припомни, че "Газпром“ е бил надежден доставчик на руски газ повече от 30 години. Един от основните фактори, повлияли на газовата криза в Европа, е ръстът на търсенето на ВПГ в Азия, отбелязват от компанията.

В западните медии многократно се появяват статии за предполагаемо възможната руска инвазия в Украйна. На този фон американските депутати призовават за по-строги санкции срещу Москва. Русия многократно отхвърля съобщенията за предполагаема възможна инвазия в Украйна, припомня "Известия“.

***

Киев. Украйна вече страда икономически заради паниката заради предполагаемо влошаване на ситуацията в страната, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от руското издание "Взгляд“.

"Вече страдаме икономически и отслабваме заради паниката, която се разпространява в обществото“, обясни първият дипломат на Киев.

Според него пазарите и хората трябва да разберат, че Киев и неговите партньори работят за предотвратяване на "най-лошия сценарий“.

Кулеба добави, че някои западни съюзници поради "липса на политическа воля“ не помагат на Украйна толкова активно, колкото биха могли. Министърът обаче се въздържа от назоваване на конкретни държави.

По-рано беше съобщено, че постоянните изявления за "руска инвазия“ са довели до това, че Украйна е на ръба на финансов колапс. Президентът на страната Владимир Зеленски каза, че след стартирането на информационната истерия по въпроса от Украйна са изтеглени 12,5 милиарда долара. Украйна не може да се справи с подобни предизвикателства, националната валута се стабилизира от държавните резерви, така че това излиза много скъпо за Украйна.

В петък украинският политолог Андрий Золотарев заяви пред "Взгляд“, че Киев и Съединените щати играят дълго време на "руската военна заплаха“, но сега условията за Украйна са се влошили фундаментално.

Анализаторът посочи, че разпалвайки военна истерия, САЩ принуждават Киев да спазва Минските споразумения, които могат да се превърнат в обща допирна точка между позициите на Москва и Вашингтон в настоящия диалог по сигурността. В същото време Западът обещава финансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро, а кабинетът на президента на Украйна казва, че не по-малко от 3,5 милиарда евро ще спасят страната от колапс - "и това също показва разединението на позициите на Киев и Съединените щати, Зеленски вече няма да може да монетизира "руската заплаха“.

В петък сутринта CNN цитира висш украински служител, който каза, че телефонният разговор между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Владимир Зеленски "не мина много добре“, до голяма степен поради разногласия относно "нивото на заплаха“ от руската атака.

***

Москва. Русия по никакъв начин не заплашва Украйна и всички твърдения на САЩ за евентуална инвазия са нелепи, каза Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия. Той смята, че Западът преследва собствените си егоистични стремежи, обвинявайки Русия, че иска война, пише вестник "Коммерсанть“.

"В момента казват, че Русия заплашва Украйна. Пълни глупости! Няма заплаха“, каза Патрушев. "Американските власти казват, че има заплаха и са готови да се бият, предоставяйки оръжие, до последния украинец“.

Николай Патрушев каза, че Русия няма нужда от война. "Тези, които го налагат, особено от Запада, преследват егоистичните си измислици“, каза секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

Съединените щати смятат, че Русия има военен потенциал да действа срещу Украйна. В същото време Пентагонът приема, че Москва не е взела окончателно решение за използването на сили срещу Киев. Владимир Зеленски е недоволен от изявленията за неизбежността на войната. Според американските медии офисът на украинския президент се опасява, че САЩ умишлено преувеличават руската заплаха, за да сключат споразумения с Русия. Русия отрича плановете за нападение на Украйна.