Съобщава се, че канадският премиер Джъстин Трюдо и семейството му са били евакуирани на неразкрито място, тъй като хиляди хора, протестиращи срещу ограниченията на човешките права, произтичащи от мерките срещу COVID-19, се събраха на хълма пред парламента на страната в Отава, пише Washington Examiner.

Източници заявиха пред CBC, че семейството е преместено от дома си на неразкрито място в канадската столица Отава поради опасения за сигурността.

Кабинетът на министър-председателя настоя, че не може да коментира местонахождението на Трюдо поради съображения за сигурност, се казва в доклада, но се посочва, че той е в "регионът на националната столица“.

Трюдо каза в четвъртък, че отива в изолация у дома след излагане на COVID-19. По-късно се разбра, че едно от децата му е дало положителна проба за вируса. Трюдо и съпругата му Софи имат три деца.

Масовият протест се разви от т.нар. "Конвой на свободата“, от шофьори на камиони, който си проправи път до Отава през последните няколко дни, за да протестира срещу нарушенията на конституционните права на гражданите с мерките за ограничаване на коронавируса.

Полицията съобщи, че се очаква да се съберат 10 000 души и според информацията на CBC в събота вечерта, протестът е бил силен и разрушителен, но и мирен, без съобщения за насилие, а полицията казва, че не са повдигнати обвинения срещу демонстрантите.

По-рано Трюдо отхвърли конвоя от камиони като представляващ само "малка част от малцинството“ от онези, които "не представляват възгледите на канадците“. CBC отбелязва, че е имало само "незначителен брой“ хора, присъстващи като контрапротеста, на който се настоява за задължителна ваксинация срещу Covid-19 на цялото население.



Превод и редакция: Иван Христов