Политиците от Европа са безотговорни към Украйна и я насъскват срещу Русия, заяви в поредното си неполиткоректно изказване хърватският президент Зоран Миланович по телевизия RTL.

"Вече осем години Украйна е в плашещо положение по отношение към Европейския съюз, който се отнася към Украйна безотговорно. Те не получиха нищо от ЕС, а им бяха обещани милиарди и милиарди. Казвам го, не за да обидя никого. Аз не съм нито враг на Украйна, нито приятел на Русия. Това, че са корумпирана държава го пише в докладите на ЕС“, заяви президентът на Хърватия. Той подчерта, че Киев има проблеми и е време властите да започнат да ги решават.

"Трябва да се продължат преговорите със сепаратистите, които дори Русия не е признала и да не се пренебрегва факта, че там има преговарящи, които не са най-добрите момчета, но трябва да се разговаря и с тях. А не постоянно да вървим по пътя на конфронтацията с ядрена и хиперзвукова сила, като Русия. И независимо кой ги подстрекава към това, той е опасен шарлатанин, а в момента в Европа има доста такива“, подчерта Миланович.

По думите на хърватския лидер, той владее руски език, наблюдава от години ситуацията в Украйна и в него няма "нито любов, нито омраза към нея“.

"Украйна прославя "героите“ от Втората световна война, които са били масови убийци на поляци и евреи. На тези хора, като Степан Бандера, се издигат паметници в Западна Украйна. Протестите на Майдана, които имаха всички елементи на държавен преврат и сваляне на легитимно избраното правителство, се ползваха със сърдечната помощ на ЕС, Съвета на Европа и Вашингтон. Националните герои на част от Украйна са толкова лоши, колкото Павелич (лидерът на Независимата държава Хърватия през Втората световна война). Бандера и неговият колега Шушкевич, или както се казва, са на пощенски марки“, подчерта Миланович.

Той отбеляза, че има сериозни проблеми, а когато става дума за страха и неврозата, довели до сепаратизма и Крим, тогава "на нещата трябва да се гледа по различен начин“.

"Над Украйна издевателстват същите бюрократи от Брюксел, които преди това издевателстваха над други държави. Продават им мъгла, обещават някакъв асоцииран статус. Страната, според ЕС, е в много лошо положение, след като те бяха развити, а сега БВП на глава от населението е на нивото на Косово“, посочи още хърватският президент.

В заключение той изрази съмнение, че политиката на Брюксел по този въпрос е била успешна.

Хърватският премиер Андрей Пленкович по-рано нарече "безсмислици“ думите на президента Миланович за изтеглянето на военните от НАТО по време на ескалацията в Украйна и поясни, че хърватският контингент преди това е планирано да бъде върнат от Полша, а също така се извини на Киев.

Миланович каза миналия вторник, че Хърватия ще ще изтегли военнослужещите си от силите на НАТО в Източна Европа в случай на ескалация в Украйна. Според него става дума за "политика на администрацията на президента на САЩ“. Украинското външно министерство нарече неприемливи изявленията на президента на балканската държава за ситуацията в страната и членството й в НАТО и посочи, че тези думи противоречат на официалната позиция на държавата и вредят на отношенията. Киев също поиска опровержение на изявлението на Миланович. Заради изявленията си президентът на Хърватия в същия ден влезе в базата на скандалния украински ресурс "Миротворец“ като "антиукраински пропагандист“.

Превод и редакция: Иван Христов