Администрацията на американския президент Джо Байдън отдава все по-голямо значение на разкриването на руската дезинформация и пропаганда, като ще го направи основен стълб на стратегията си срещу Москва и в защита на Украйна в лицето на руските военни тактики, пише The Hill.

Стратегията бележи промяна в поведението на Вашингтон, който иска да се противопостави челно на руските действия след години на трудно научени уроци, в които Москва е успяла да всее объркване и да предизвика раздори в Европа, Близкия Изток и самиет САЩ.

"Взехме решение - стратегическо решение - да посочваме дезинформацията, когато я видим“, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг с репортери в сряда.

"Ние сме много по-наясно с руската машина за дезинформация, отколкото през 2014 г. ... Русия има безграничен капацитет да представя погрешно истината и това, което прави“, каза тя.

По думите на Псаки, Русия възнамерява да извърши операция с "фалшив флаг“ в Украйна, за да създаде претекст за нахлуване и американското разузнаване, според съобщенията, подкрепя оценката на британското външно министерство, че Москва възнамерява да инсталира "про-руски лидер“ в Киев.

Експертите, проследяващи руските операции по дезинформация, приветстват грубите оценки на администрацията, дадени от високопоставени служители. И докато служителите са задържали от обществеността конкретни доказателства в подкрепа на твърденията си, експерти казват, че това вероятно е насочено към защита на източници и методи.

Миналата седмица Държавният департамент също публикува два информационни листа, развенчаващи фалшиви руски истории, докато Министерството на вътрешната сигурност издаде предупреждения за възможни руски кибератаки срещу американски компании и инфраструктура.

Освен това администрацията заяви, че е изпратила подкрепа на Украйна, след като наскоро правителствени уебсайтове претърпяха кибератака, която служителите в Киев до голяма степен приписват на Русия.

Всичко това се разглежда като многостранен подход за противодействие на широкия спектър от предполагаеми дезинформационни операции на Русия.

"Виждам, че администрацията е предприела няколко стъпки, много от тях през последната седмица, за да се опита да парира руската хибридна дейност“, казва Джесика Бранд, политически директор на Инициативата за изкуствен интелект и нововъзникващи технологии в института Брукингс. "Тези усилия за проследяване, каталогизиране и излагане са много важни“.

Бранд добавя, че изобличаването на възможни саботажни операции - като предполагаемата операция под фалшив флаг и "проруски“ правителствен заговор - може да направи "невъзможно или поне значително по-трудно за Кремъл да изпълни този заговор без да пострада авторитетът й“.

Решението на президента Байдън и висшите служители да се насочат към изобличаването на руските тактики за дезинформация може да се проследи до опита им през 2014 г. по време на администрацията на Обама, където Байдън беше вицепрезидент.

Тогава длъжностните лица се занимаваха от първа ръка със способността на Москва да прикрива и замита прякото си участие в конфликта. По-специално, Русия отрече, че е изпратила свои собствени войници да нахлуят и окупират Кримския полуостров на Украйна през 2014 г.

По-късно Путин и други официални лица потвърдиха, че войниците, които се появиха в Крим, облечени в зелени униформи без военни знаци, всъщност са руски сили.

"Русия има дълга история на използване на мерки, различни от явни военни действия, за извършване на агресия в паравоенни тактики, така наречените атаки в сива зона и действия на руски войници, които не носят руски униформи“, каза Байдън от Белия дом на 20 януари,

"Ние сме много по-наясно с руската машина за дезинформация, отколкото през 2014 г. ... Русия има безграничен капацитет да представя погрешно истината и това, което прави“, каза тя.

Миналата седмица Държавният департамент също публикува два информационни листа, развенчаващи фалшиви руски разкази, докато Министерството на вътрешната сигурност издаде предупреждения за възможни руски кибератаки срещу американски компании и инфраструктура.

Освен това администрацията заяви, че е изпратила подкрепа на Украйна, след като наскоро правителствени уебсайтове претърпяха кибератака, която служителите в Киев до голяма степен приписват на Русия.

Греъм Бруки, старши директор на лабораторията за цифрови криминалистични изследвания на Атлантическия съвет, която е участвала в усилията за документиране и разкриване на руска дезинформация, каза, че стратегията на Белия дом е "разкриване и ангажиране“.

"Първо излагане на тази дейност и след това ангажиране с нея и нейното значение и значението на силния отговор срещу нея“, каза той.

Следващото служители на администрацията планират да използват заседанието на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, за да се изправят срещу руските служители, които се опитват да представят Украйна и Запада като агресори.

Длъжностни лица казват, че Съветът за сигурност е изключително важно място за провеждане на дипломация и избягване на опасен военен конфликт и влошаваща се хуманитарна криза в Украйна.

Приблизително 3 милиона украинци получават помощ от ООН заради осем години бойни действия в Източна Украйна между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските военни.

"Също така разглеждаме срещата в понеделник като възможност за Русия да обясни какво прави и сме готови да я изслушаме“, каза висш служител на администрацията на брифинг пред репортери в петък.

"Също така ще бъдем готови да изтъкнем дезинформация и тактики за отклоняване, които Русия може да използва, включително техните твърдения, че Украйна провокира конфликта и че НАТО е виновно за това напрежение. За съжаление сме твърде запознати с тези тактики“.

Превод и редакция: Иван Христов