Великобритания обмисля да направи мащабно разполагане на сили по източния фланг на НАТО като част от план за укрепване на европейските граници в отговор на струпването на руски войски на границата с Украйна, съобщава Reuters, като се позовава на изявление на правителството.

Обединеното кралство предупреди, че всяко руско нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с бързи санкции и ще бъде опустошително и за двете страни.

Премиерът Борис Джонсън трябва да посети региона следващата седмица, а също така ще говори с Владимир Путин по телефона.

Джонсън обмисля най-голямата възможна оферта към членовете на пакта за отбрана на НАТО в Северните и Балтийските страни, която би удвоила числеността на войските и ще изпрати отбранителни оръжия в Естония, съобщи неговият кабинет.

"Този пакет ще изпрати ясно послание към Кремъл – ние няма да толерираме тяхната дестабилизираща дейност и винаги ще стоим с нашите съюзници от НАТО пред лицето на руската враждебност“, подчерта Джонсън в изявление.

"Наредих на нашите въоръжени сили да се подготвят за разполагане в цяла Европа следващата седмица, като гарантирам, че сме в състояние да подкрепим нашите съюзници от НАТО“.

Длъжностните лица ще финализират детайлите на офертата в Брюксел следващата седмица, като министрите ще обсъдят военните варианти в понеделник.

Засилвайки дипломатическите усилия, след като беше изправен пред критики, че не прави достатъчно, Джонсън ще направи второ пътуване, за да се срещне с колегите си от НАТО в началото на следващия месец, съобщиха от "Даунинг стрийт“ 10.

Министрите на външните работи и отбраната на Великобритания също ще отидат в Москва за разговори с руските си колеги през следващите дни с цел подобряване на отношенията и деескалация на напрежението.

Превод и редакция: Иван Христов