Икономическите санкции, които САЩ възнамеряват да наложат на Русия в случай на ескалация на ситуацията около Украйна, могат да застрашат стабилността на световната финансова система. Това се посочва в анализ, публикуван в събота от The New York Times.

Както отбелязват авторите на статията, никоя страна преди това не се е опитвала да наложи толкова обширни ограничения върху толкова голяма икономика като руската. Експертите смятат, че тези мерки ще доведат до разстройство в икономиките на развитите страни, особено в европейските, което ще доведе до дестабилизация на световната финансова система.

Освен това подобен ход на САЩ, според анализатори, може да доведе до сериозни ответни мерки от страна на Русия.

По-рано американската администрация многократно заплашваше да наложи изключително строги санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. В същото време представители на Белия дом отговориха на повечето въпроси относно конкретни възможни мерки, че не изключват нищо, но не направиха недвусмислени изявления. В петък The Wall Street Journal съобщи, че санкциите на САЩ срещу Русия ще засегнат държавните банки, високотехнологичния износ и сделките с държавни дългове.

Превод и редакция: Иван Христов