Унгария смята за неуместно в настоящата ситуация да разполага допълнителни сили на НАТО на нейна територия, заяви министърът на отбраната на страната Тибор Бенке. Според него идеята за разполагане на чужди войски в страната е неуместна, цитира думите му руският вестник “Коммерсантъ“.

"В същото време нашата позиция е, че в съответствие с основната директива на "Програмата за развитие на отбраната и въоръжените сили“, Унгария вече е създала такава национална сила и е формирала такъв национален потенциал, че в настоящия ситуация няма нужда да се разчита на чужди въоръжени сили и части. Ние се движим по този път, така че сега, в сегашната ситуация, не смятаме за целесъобразно и не изискваме тук да бъдат разположени допълнителни сили на НАТО.“ Това каза г-н Бенке в ефира на унгарската радиостанция InfoRdi, отговаряйки на въпроса дали САЩ преговарят за разполагане на бойни части на НАТО, включително и с Унгария..

Министърът на отбраната отбеляза, че ситуацията около Украйна не представлява непосредствена опасност за Унгария, затова страната не се нуждае от допълнителни сили на НАТО. Министърът добави още, че преразпределението на руските войски по границата с Украйна не показва, че Русия иска да атакува Украйна.

По-рано британският телевизионен канал Sky News съобщи, че Обединеното кралство обмисля създаването на бойно подразделение на НАТО в Румъния, България, Унгария и Словакия. Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО проучва възможността за разполагане на допълнителни войски в Източна Европа. В същото време военни няма да бъдат разположени в Украйна, обеща той.

Превод и редакция: Юлиян Марков