Серджо Матарела, който приключва седемгодишния си мандат като италиански президент на 3 февруари, вероятно ще бъде преизбран на този пост за втори мандат. Според вестник La Repubblica решаващият сигнал за подобен изход, повтарящ единствения прецедент от 2013 г., когато Джорджо Наполитано беше преизбран за втори мандат е обаждането на премиера Марио Драги до държавния глава.

Според италианската агенция ANSA, позовавайки се на информирани източници, Драги е поискал от президента да се съгласи да бъде преизбран. Италианските наблюдатели предполагат, че 80-годишният Матарела, който по-рано бе заявил, че не желае да се кандидатира , вероятно, подобно на своя предшественик, ще приеме, при условие че може да подаде оставка преди изтичането на седемгодишния си мандат.

И този път, както и през 2013 г., политическите партии отново не успяха да се споразумеят за единен кандидат, за да не се разцепи управляващата коалиция, в която сега влизат партии, които сега обикновено са в опозиция помежду си. Преизбирането на Матарела предполага, че Драги, който също беше кандидат за президент, ще остане начело на правителството. Това статукво ще продължи поне до провеждането на следващите редовни парламентарни избори през пролетта на 2023 г. Вероятно споразумението, постигнато от политическите партии, предполага, че новият парламент, който освен всичко друго ще има наполовина по-малко членове поради реформата, ще избере Драги за президент.

Решението за преизбиране на Матарела може да бъде отхвърлено само от единствената в момента партия в опозиция – "Италиански братя“. Лидерът на "Лигата“ Матео Салвини заяви, че е съгласен да "остави всичко както си е: Матарела - президент, Драги - министър-председател". Лидерите на другите партии също настояват Драги да остане начело на правителството, включително хоспитализираният бивш премиер Силвио Берлускони, лидерът на "Форца Италия“, който преди това оттегли кандидатурата си.

Седмият тур на гласуването завърши без резултат. За да се избере президент, трябва да се преодолее праг от 505 гласа (абсолютно мнозинство от 1009 избиратели). До края на деня ще се проведе осмият тур на съвместно заседание на двете камари на парламента с участието на представители на регионите.

Превод и редакция: Юлиян Марков