Жителите на Ню Йорк и Нова Англия посрещнаха събота с изключително мощен студен фронт от североизток, който донесе силни ветрове, много студено време и до 60 см сняг, а снежната виелица се очаква да бъде една от най-лошите в скорошните спомени на местните жители, предава Reuters.

Прогнозите за потенциално силна буря, която се придвижи нагоре по Източното крайбрежие, след като се образува в Атлантическия океан край Каролина, накараха авиокомпаниите да отменят 5000 полета през уикенда и да забавят повече от 8000.

Губернаторите на Мериленд, Масачузетс, Ню Джърси и Ню Йорк обявиха извънредно положение, предупредиха за вероятни прекъсвания на тока и призоваха жителите да избягват пътувания в събота

"Това ще бъде много голяма буря, вероятно една от най-големите, които сме преживявали през последните няколко години. Очаква се условията да направят пътуването почти невъзможно и ние призоваваме всички, доколкото е възможно, да останат у дома тази вечер и утре“, каза губернаторът на Масачузетс Чарли Бейкър на пресконференция.

Националната метеорологична служба (НМС) на САЩ издаде предупреждения за наводнения за крайбрежните райони и железопътната компания Amtrak отмени пътническите железопътни услуги в голяма част от региона.

"Североизточният фронт, който ще се придвижи през средноатлантическите щати на този уикенд, ще донесе екстремни студове и опасни условия в много населени места“, каза съветникът по вътрешна сигурност Елизабет Шерууд-Рандъл в изявление в петък вечерта.

"Ние активно ще наблюдаваме прогнозираните въздействия на бурята и ще работим в тясно сътрудничество с (Федералната агенция за управление на извънредни ситуации), за да гарантираме, че сме готови да подкрепим всички нужди от федерална помощ, които могат да възникнат във Вашата общност“, каза Шерууд-Рандъл.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение за виелица за района на Бостън и неговите близо 4,9 милиона жители, прогнозирайки "условия на снеговалежи“ и разрушителни ветрове.

Синоптиците казаха, че в някои райони може да падне до 60 см сняг и се очакват пориви на вятъра от 113 км в час, които ще започнат рано в събота. Очаква се Югоизточен Масачузетс, включително Кейп Код и остров Мартас Винярд, да видят най-много сняг.

Препоръките и предупрежденията за зимни бури също са в сила от Каролина до Мейн.

Бурята идва около 44 години след като невиждана виелица порази Нова Англия през 1978 г., без предупреждение и изсипвайки повече от 70 см сняг върху Бостън. Тази катастрофална буря отне живота на десетки хора, хвана други в капана на домовете им и затвориха главните магистрали за една седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков