Министър-председателят Кирил Петков приветства решението за освобождаване на ръководството на "Булгаргаз“ и изрази надежда, че с всяка такава промяна българските потребители ще бъдат по-защитени и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, съобщават от правителствената пресслужба.

Пред журналисти премиерът посочи още, че изборът на нов борд ще бъде изцяло отговорност на БЕХ в координация с министъра на енергетиката.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че настоящите високи цени на газа се дължат включително на погрешни решения, взети в миналото и на изпуснати възможности цените да бъдат по-ниски. Според Петков разследващите органи следва да установят причините за това. Премиерът изрази очакване този тип решения, които в момента се плащат от цялото общество, да не бъдат взимани занапред и да не се налага крайните потребители да плащат цената на нечии грешки.

Премиерът Петков добави още, че е важно да има работещ регулатор, който не само обявява цени, но и анализира причините за тяхното покачване и дали се взимат най-правилните решения. "Съмнявам се, че КЕВР е успял да вникне защо тези цени на газа са били качени. Най-лесното е неправилните решения да се прехвърлят на крайния потребител“, изтъкна министър-председателят. По думите му мораториумът следва да отпадне с новия състав на КЕВР и при наличието на пълен анализ.