144 години от освобождението си отбелязва днес, 29 януари, Търговище. Проявите по случай годишнината започнаха с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Казимир Ернрот, съобщават от пресцентъра на общината.

Честванията уважиха кметът д-р Дарин Димитров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, областният управител Станимир Парашкевов, председателят на Общинския съвет Емине Якубова и десетки граждани.

От паметника на генерал Ернрот тръгна и празнично шествие към Морената в квартал "Вароша“, което бе предвождано от Духовия оркестър към Общината. Пред Морената директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева припомни историческите събития, довели до освобождението на града през 1878 г.

В празничното си слово кметът д-р Дарин Димитров призова във всяко едно наше действие днес да се ръководим от принципите, отстоявани от нашите предци, за да продължим да бъдем достойни свободни граждани.

"Живеем във време, в което свободата си отстояваме не с оръжие, а с работа, с всеотдайност и с отговорност в личните избори. Нека направим всичко по силите си така да е и занапред. Нека ни води убеждението, че по-доброто си бъдеще можем да градим само върху човечност, зачитане на разбиранията на другите и споделена отговорност към общия ни дом – Търговище“, заяви д-р Димитров.

Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов отправи поздравления към всички съграждани по случай празника.

"Вярвам, че благодарение на дълбоките си корени, славната си история и трудолюбивите си жители, Търговище ще се развива и процъфтява“, заяви Громов.

По-късно в църквата "Св. Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена панихида за загиналите за свободата. Точно по обяд камбанен звън от двата православни храма огласи Търговище така, както е възвестено Освобождението преди 144 години.