Председателят на АБВ Румен Петков представи пред медиите официален документ от ЕК, изобличаващ лъжите на правителството в газовия сектор, съобщават от пресцентъра на партията в изявление, изпратено до Агенция "Фокус". Ето и пълния текст на изявлението:

Става въпрос за извадка от директива и фиш към нея от 19 ноември 2021 година. Във въпросния документ са разписани сроковете за въвеждане в експлоатация на газовата връзка Комотини-Стара Загора, като параметрите на времевия порядък са подадени от българска страна. Петков припомни, че въпросния проект започна през 2009 година, деформиран фундаментално и корумпиран от правителствата на Б. Борисов.

"Двете последни служебни правителства, както и настоящото правителство, хвърлиха огромни усилия да убедят обществото, че проектът ще бъде завършен на 31 декември 2021 година и въведен в експлоатация на 1 юли следващата година. Няма такъв случай в световната история, в който процесът на въвеждане в експлоатация да е шест месеца. Никой не отговори какви са технологичните причини за това“.

В горепосочения документ разписаният срок за въвеждане в експлоатация на газовата връзка октомври месец 2023 година, обясни председателят на АБВ.

"Това означава, че или министър-председателят Кирил Петков е тежко заблуден, или той тежко ни заблуждава. И когато ние говорим години наред, че ръководството на ICGB гарантира провала на проекта и невъзможността да получаваме азерски газ, никой не обръща внимание“.

Румен Петков допуска, че някой от българска страна, вероятно ръководството на ICGB, е съобщило в ЕК различни срокове от тези, които са представени пред българското общество.

"Който и да поеме ръководството на "Булгаргаз“ от днес, той няма отговор на два въпроса – на коя точка иска газ на 1 юли от азерска страна и как този газ влиза в България, на коя дата. Значи има мотивирани хора във всички власти, които не се смущават от тези неща“.

2 млн. евро са загубите на ден за държавата ни от това, че не получава азерски газ.