Големите политики на БСП вече се реализират чрез бюджета

"Натрупаха се няколко кризи – ковид криза, енергийна, икономическа, социални въпроси има много отворени. Затова и правителството сме съсредоточени върху програма с мерки, чрез която да се подпомага да се преодоляват тези кризи. Най-важното, което сме заложили в бюджета за тази година като финансиране, показва и в каква посока правителството иска да решава тези кризи.“ Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в "Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, съобщават от пресцентъра на партията.

"Предприетите досега мерки от правителството също показват волята за решаването на тези кризи. Например подпомагането на бизнеса – тръгнахме от 110 лв. за мегаватчас помощ, стигна се до 250 лв. Мораториумът, който се наложи за битовите потребители за 3 месеца, спира рязкото увеличение за битовите потребители. Но най-вече в бюджета е заложено това, което искаме да направим“, добави тя.

Нинова посочи и кое е промяната в политиката на правителството: "Първо, връщането на ролята на държавата. Това е нещо, за което от БСП от години претендираме. На второ място, което също е претенция на БСП от много години, борба с монополите и защита на потребителите, на малките и средни фирми. Третото е ролята на социална държава. Това са големите политически, дори идеологически, претенции на БСП от години, които се радвам, че се реализират.“

По нейните думи в бюджета за 2022 г. е предвидено двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, на ролята на държавата в икономиката - от 2.9% от БВП на 5,8%. Тя посочи, че тези инвестиции отиват целево за социални дейности. "Например, най-накрая ще имаме безплатни детски градини и ясли. Ще има компенсация на родители, които не могат да намерят места в детски градини и ясли. Освен това, 70 млн. лв. инвестиции в строителство на нови детски градини и ясли. Това, освен социална политика, е един елемент от нашата политика, който влияе на ужасната демографска катастрофа. Друго, което за нас като партия е важно в това правителство и отстоявахме – малките общински болници в отдалечените места да бъдат защитени и сега това започва да се случва. Предвидено е финансиране за такива болници извън финансирането на Здравната каса.“

Вицепремиерът Нинова заяви, че в бюджета е предвидено същото така 30% увеличение на капиталовите инвестиции на общините за справяне със затрудненията, които в момента изпитват. Тя подчерта, че докато при ГЕРБ постоянно са се прехвърляли на общините нови функции без те да бъдат финансирани, сега не се прехвърлят нови функции, но се увеличава финансирането към местната власт. Тя изтъкна още, че и сериозни средства се заделят за ремонт на читалища, театри и културни институции.

"Работниците са също наш приоритет, защото сме заявили, че ще сме социалният стълб в правителството. Увеличава се минималната работна заплата, увеличава се обезщетението ако изпаднеш и станеш безработен от 12 на 18 лв. на ден, ваучерите за храна на работниците от 80 на 200 лв., като с тях ще могат да си плащат и комунални услуги. Предвиждаме неплатеният отпуск, който хората бяха принудени да си вземат заради ковид кризата, да се отчита като трудов стаж“, каза още Корнелия Нинова. За младите хора тя посочи увеличението на втората година на майчинството от 650 на 710 лв., както и се увеличава помощта за отглеждане на дете – на едно дете 10 лв., на две – 20 лв., на три – 30 лв.

"Знам, че не е всичко, което очакват хората. Не можем с магическа пръчка за един месец да решим всички проблеми, които са огромни. Но това са първи стъпки, които показват промяна не просто в числата, променя се същността на политиката. Всичко това е грижа за реални проблеми на хората, защото ако има наистина голям и реален проблем, това са цените, обедняването и доходите“, допълни тя.

По темата за увеличаването на цените на услугите на мобилните оператори, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията коментира: "Искаха да вдигнат цените двойно - за 2020 г. и за 2021 г. и със задна дата да си изчислят увеличение на цените. Това е незаконно. Заради това ние го спряхме, издадохме заповед и съдът я уважи. Но мобилните оператори имат право, по договорите, които са подписали с клиентите си, да увеличат цените си един път – само за 2021 г. Ако ние не бяхме предприели тези стъпки, увеличението щеше да бъде двойно по-голямо.“

"Борбата с монополите е изключително важна, особено в кризите. Защото освен обективните обстоятелства за повишаването на цените, има и субективни. Някои използват ситуацията, за да вдигат субективно цените“, каза още Корнелия Нинова. "Подхванали сме голяма битка с колекторските фирми. Това са фирми, за които няма закон. За пръв път създаваме Закон за колекторските фирми. Обещах на потребителите до края на февруари той да бъде в парламента. Факт е, законът е готов. В момента е внесен в Министерски съвет и февруари месец ще бъде в парламента“, изтъкна тя. Нинова обясни, че сега всякакви хора и фирми ходят по села и градове, тормозят народа и упражняват психически и физически натиск. Ако имаш да даваш 10 лв., начисляват ти безумни такси и лихви, имаш да даваш 460 лв. По нейните думи в този закон всичко е регулирано. Първо, ще има регистър на тези фирми. Второ, ще могат да го правят само фирми с капитал поне 500 хил. лв. Трето, тези фирми имат ограничение в дейността – по кое време могат да търсят длъжника; по какъв начин могат да търсят вземането; длъжникът трябва да е предварително информиран от кредитора; могат да направят писмени възражения, а щом длъжникът направи писмено възражение – производството спира.

"Изключително сериозна битка ни предстои. В този сектор се въртят 4 млрд. лв. Това няма да мине лесно и няма да мине безнаказано. Но ние сме готови тази битка да я водим до край в името на защита на потребителя. Потребителската тема става приоритет в работата на Министерството на икономиката и индустрията“, категорична бе министър Нинова, предупреждавайки да се готвят ЧЕЗ и ИТТ, защо те също упражняват огромен тормоз върху населението. "Това не е просто да напишеш закон. Това показва новата политика на промяната – ролята на държавата в защита на хората си. Досега всички бяха оставени на произвол – няма държава, няма защита. Е, вече има“, добави тя.

Според Нинова са неоснователни критиките, че управляващата коалиция няма механизъм за вземане на решения. Тя даде пример със Закона са колекторските фирми: "Свиках експертния съвет на коалицията по правосъдие, обсъдихме закона. Поканих след това лидерите на коалицията, обсъдихме закона, стиснахме си ръцете. Направихме закона. В момента е пуснат на всички министерства за съгласуване и ще влезе в Народното събрание.“

"Преди няколко дни също се събирахме на лидерска среща, за да обсъдим параметрите на бюджета. Механизъм за взаимодействие има изграден. Критики винаги ще има, странна ми е обаче критиката от страна на вицепрезидента, и не само на мен – не виждам правомощия на вицепрезидента да определя срок на годност на правителството. Г-жа Йотова си позволи да каже: "Имате 100 дни и след това може би отиваме на избори.“ Нито е в правомощията на президентската институция, нито е и морално да се поставят такива условия пред правителството. Този парламент е избран от народа, това правителство е излъчено от парламента и в България има разделение на властите. Нека президентската институция, изпълнителната власт и Народното събрание да са във взаимни разговори и спорове, ако трябва, но в рамките на правомощията им“, коментира още Корнелия Нинова.

"Поздравих президента Радев за встъпването му в длъжност. Няма напрежение и пресичане на точки между нас. Съсредоточени сме в момента изцяло в работата на изпълнителната власт. Имаме много проблеми в реалния живот, които трябва да решаваме. Правителството трябва да решава тези въпроси, защото президентската институция просто няма такива правомощия“, подчерта тя.

“Калоян Методиев е началник на моя кабинет, защото има качества, работата в министерството е огромна и имам нужда точно от такъв човек като него“, отговори Нинова на коментарите, че е назначила Методиев – един от най-големите критици на президента, за да покаже, че се противопоставя на президента.

"Чувам постоянно клишето, че има нужда от нова лява партия. Всеки има право на прави партия, но попитайте ги, какво разбират под ново ляво. Всички опити за такива уж големи леви партии представляваха копиране на програмата на БСП. Но копието винаги е по-слабо от оригинала“, коментира Корнелия Нинова. По нейните думи е политически парадокс, че пет години с 80 депутата БСП не е успяла да се пребори с ГЕРБ за важните социални политика, а сега, с 26 депутата, за един месец е успяла да постави началото на икономически стабилна и социална държава.

Във вътрешнопартиен план лидерът на БСП каза: "Струва ми се, че тези "другари“, които сега напускат, заявяват се за нов ляв проект, не можаха да приемат резултата от прекия избор. Още оттогава започна това. Прекият избор е голямо постижение на БСП – модерно, европейско и демократично е членовете да избират председателя. От гласувалите тогава, 80% ме избраха. Няма такъв резултат в друг избор. Тези хора не можаха да го приемат, не уважиха избора на членовете на партията и започнаха едно постоянно саботиране на ръководството. Сега на конгреса 416 делегати не приема оставката ми, срещу 160, които я искаха. Отново не приеха и този резултат. Винаги съм била отворена да чувам различно мнение и критики, но нито една критика по отношение на политиката на БСП не чух, само лично срещу мен.“

"Това не е битка за идеи, а лична битка срещу мен. Защото започнах реформата в БСП преди години, защото ограничих мандатите на депутатите до 3 броя, защото въведох прекия избор и им отнех възможността 5-6 човека да се съберат на конгреса и да си сложат сламен човек начело. Защото им казах, че няма да правят повече обществени поръчки с ГЕРБ. За мен и за хората, които ме подкрепят това е същностното – да си останем с този морален образ и да продължим битката срещу задкулисието, зависимостите и употребата на партията за лично обогатяване. И най-вече сега, когато имаме реалната възможност да покажем на хората, че сме партията, която се грижи за тях. Имаме големи нерешени леви въпроси. Няма да се откажем от политиката болниците да не са търговски дружества. Няма да се откажем от преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителен доход за 2018 г. или дори за 2020 г. Вярвам, че в актуализацията на бюджета през юли вече ще заложим сериозните реформи“, заяви в заключение по темата Корнелия Нинова.