За да може да прави човек независим избор, той трябва да има собствен ресурс. Европа трябва да има собствен капацитет, за да има конструктивно надграждане, да не бъде консуматор, а създател на сигурност. Това заяви премиерът Кирил Петков пред Дарик радио по повод конфликта между Русия, Украйна и НАТО и по-конкретно по повод идеята на френския президент Еманюел Макрон да се създаде европейска армия.

Може да искаме много неща от Северна Македония, но не трябва да забравяме каква е крайната цел. Докато запазим българското достойнство, да запазим и добросъседствеото. На Балканите трябва да спре да се мисли националистически, трябва да започнем да мислим за региона. Докато се опитваме да заграждаме земята, не бива да забравяме къде се намираме, коментира още Петков

По думите му не се игнорират проблемите, а целта е да се решат в по-конструктивна среда.

Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да имаме всички еднакви права, заяви също министър-председателят.

В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес, сме ние, допълни Петков.

Премиерът говори и за пандемията от коронавирус. "Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот", обясни той.

"Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират, не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата "аз си решавам" не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата", заяви още Петков.

Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите. Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на "Булгаргаз", защото нямаме време за губене, каза още Петков.

По думите му дружеството е взимало неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.

"Бях информиран, че има много сериозни причини за смяната на ръководството на "Булгаргаз" - изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени, изглежда, че са се случвали на база неправилни или грешни решения, но резултатът е един и същ - имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да каза, че цените на газа трябва да се качат с още 30%", коментира министър-председателят.

"Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани", посочи още той.