Утре, 30.01., в 14:00h, на Терминал 2 на летище София, с полет KL3077 от Амстердам, се завръща първата група участници в Тридесетата Юбилейна Национална антарктическа експедиция. Това са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов.

Това съобщи за Агенция "Фокус" проф. Христо Пимпирев - ръководител на експедицията и председател на Българския антарктически институт.

Групата разполагаше с ограничено време, поради двадесетдневен принудителен престой в уругвайската база "Президенте Артигас“, на съседния остров Кинг Джордж, поради неблагоприятни атмосферни условия, но успя успешно да реализира планираните задачи – изграждане на основите на новия Лабораторен блок на базата, монтирането на транспортен лифт от брега до строежа и пускането в експлоатация на екологична миниВЕЦ, подаваща част от необходимата за функционирането на базата електроенергия.

В момента в базата ни "Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън са още 14 участника в Експедицията, които изпълняват научни проекти в областта на науките за Земята, биологията и медицината, одобрени от специализиран научен съвет към Националната програма за полярни изследвания, които ще е завърнат в средата на месец март.