Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че сред съюзниците в Алианса има различни гледни точки относно необходимостта от доставка на оръжие за Украйна, в интервю за испанския вестник El Pais.

"Мисля, че съюзниците от НАТО имат задължението да предложат подкрепа на Украйна“, каза той в интервю. "Ние предоставяме политическа подкрепа, практическа подкрепа, помагаме им да модернизират своите отбранителни институции, помагаме им да се борят с корупцията, ние им помагаме да създадат механизми за киберзащита“. "Що се отнася до отбранителните оръжия, съюзниците имат различни възгледи, добави генералният секретар. "Някои съюзници, като Великобритания, САЩ или балтийските страни, предоставят на (Украйна) този вид оръжия.“

"Никой не е заинтересован от въоръжени конфликти, увери той. Ние каним (Москва) да седне и да изслуша своите опасения относно сигурността. И да проучи въпроси като контрол на въоръженията, ядрените оръжия, ракетите, прозрачността на военните дейности, да установи по-добри канали за политически и военни връзки.“

Говорейки за възможността за неутрален статут за Украйна, генералният секретар каза: "Този въпрос излиза извън границите на Украйна“. "Русия иска да подпише правно обвързващ договор, който би блокирал всяко членство (на Украйна) в НАТО в бъдеще", аргументира се той. "Трябва да уважаваме решението на Украйна, независимо дали то е в полза на присъединяването или не".

Отговаряйки на въпроса дали би било приемливо, ако Руската федерация се ограничи до искането да спре само Украйна да се присъедини към Алианса, но не и други държави, генералният секретар отбеляза: "Ние никога не преговаряме публично, така че отговорът, който изпратихме до Москва е поверителен." "Поверителността е предпоставка за дипломатически напредък, добави той. Но свободата на избор на всяка страна е основен принцип."

Превод и редакция: Юлиян Марков