Хърватският президент Зоран Миланович оцени, че правителството на премиера Андрей Пленкович е най-корумпираното хърватско правителство досега, обяснявайки, че критиката му е отправена заради "небрежността ,невежеството и некомпетентността на членовете му“, цитира думите му македонското електронно издание A1 On.

"Пленкович защитава, събира и поставя в сянка и защита, категорично хора, които са просто корумпирани. Не мога да го нарека иначе,“ каза Миланович в интервю за хърватския телевизионен канал RTL Danas.

Както се посочва, хърватският президент дава като пример началника на кабинета на министър-председателя Звонимир Фърко Петешич, който "съзнателно е съобщил фалшиво местоживеенето си".

"С пълно съзнание за противоправност и наказуемост на това, което прави, той го прави, ползва се със закрилата на министър-председателя," каза Миланович.

Той повтори позицията си, че хърватската държавна прокуратура (ДОРХ) "не съществува" след скандала с бившия министър Габриела Жалац и отново заяви, че Хърватия никога не е имала по-корумпирано правителство, като добави, че "тези хора презират закона“.

Миланович за пореден път подчерта, че няма да премахне тайната на пътуванията си и каза, че той е защитено лице 24 часа в денонощието и обществеността не трябва да знае къде ходи.

Превод и редакция: Юлиян Марков