Германските медии изпаднаха в ярост от последните изявления на хърватския президент Зоран Миланович, който обяви, че ще оттегли всичките войници на страната от Източна Европа в случай на ескалация на ситуацията в Украйна, пише Deutsche Welle.

Агенция ДПА предаде ключовите изявления на Миланович - като например, че в настоящия конфликт трябва да се вземат предвид интересите на сигурността на Русия, както и оценката на Миланович, че Украйна е една от най-корумпираните държави. ДПА съобщи, че хърватският премиер Андрей Пленкович се е извинил на украинците за изявлението на президента, като добави, че Хърватия е надежден партньор в Европейския съюз и НАТО и ще спази своите ангажименти.

В новината на агенцията се казва, че Миланович е все по-профилиран като "популист“, описвайки го като твърдоглав президент, който се очертава като критик на ограниченията на човешките права, произтичащи от мерките срещу Covid-19, поддръжник на хърватите националисти в Босна и Херцеговина и човек, който насърчава "бруталното отношение“ на хърватската полиция срещу бежанците“.

Мнението на Миланович по актуалните въпроси на сигурността е тема на статия в днешния брой на Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Под заглавие "Загреб и Западът“ всекидневникът отбелязва, че изявленията на Миланович за изтеглянето на хърватските войски "до последния“ са привлекли голямо внимание в Русия и страните членки на НАТО "и защото могат да бъдат разбрани като оттегляне на Хърватия от Организацията на Северноатлантическия договор, като цяло“.

FAZ подчертава, че президентът на Хърватия не може да вземе такова решение сам, напомня, че Хърватия не е военна сила, но също така отбелязва, че политическият сигнал от подобни изявления, особено тези дни, много устройва Москва.

Тези изявления в медиите срещнаха противоречиви реакции, пише FAZ. Съобщава се, че Jutarnji List нарече хърватския президент "звезда на руските медии, лоялни към Кремъл“, но също така предаде оценката на руския RT, който пише "Най-накрая един разумен европейски лидер“ и смята, че Миланович казва само това, което мнозина в ЕС мислят, но досега не са се осмелили да говорят публично.

Изявленията на Миланович противоречат на линията на хърватското правителство, пише FAZ. Външният министър Гордан Гърлич Радман в изявление пред вестника подчерта, че президентът не говори от името на Хърватия, а от свое име и подчерта, че Хърватия е лоялен член на НАТО.

Докато Пленкович е начело на правителството, външнополитическите изказвания на Миланович няма да минат без противоречия в Хърватия, смята FAZ. Но в края на статията вестникът отбелязва: "Вярно е също, че Миланович е най-популярният политик в страната. Може би е по-точно да се каже, че той е най-малко непопулярен.“

Като цяло, заключава FAZ, Хърватия остава страна, чиито жители са ориентирани към Запада. Вестникът цитира резултатите от неотдавнашно проучване на Евробарометър, в което 70 процента от респондентите в Хърватия отговориха "да, напълно“ или "да, частично“ на въпроса дали се чувстват граждани на Европейския съюз. По отношение на НАТО картината не е толкова ясна, пише FAZ: 44% от респондентите в Хърватия имат доверие в НАТО, а 47% недоверие.

"Изявленията на Миланович вероятно дават плодове сред част от населението. И това може да са калкулирани изявления“, заключава FAZ.

Преводи и редакция: Иван Христов