Новият пакет от антируски санкции, които се подготвят във Вашингтон във връзка с възможна руска "военна инвазия“ в Украйна, може да засегне банките, високотехнологичния износ и сделките с държавни дългове, пише The Wall Street Journal, като се позовава на неназовани източници от Белия Дом.

В същото време се отбелязва, че този пакет не включва санкции, които биха засегнали износа на енергийни ресурси или изключването на Русия от международната междубанкова система (SWIFT).

Администрацията на Байдън стеснява списъка с мишени за икономически санкции срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, като удари големи банки и държавни компании“, съобщава изданието.

ВТБ беше посочена сред банките, за които се предвиждат ограничения. Изданието обаче отбеляза, че списъкът може да се промени с финализирането на санкциите.

В същото време се подчертава фактът, че тази стратегия е изправена пред същите пречки, които предотвратяваха предишни кампании за натиск върху Русия.

Преди това Bloomberg съобщи, че САЩ и Европейският съюз са близо до финализирането на разработването на антируските санкции, които могат да бъдат въведени в случай на влошаване на ситуацията около Украйна.

Беше съобщено също, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е провела разговори с представители на най-големите американски банки. Обсъдени са негативните последици от потенциалните антируски санкции за световната финансова система.

Преводи и редакция: Иван Христов