Няколко пъти попитахме какъв е геополитическият анализ на премиера по отношение на намеренията на Руската федерация, на конфликта НАТО - Русия. Отговорът беше: "Ние сме за мир, разбирателство и красота". До момента чувам само фантазии, както геополитчески, така и вътрешнополитически, заяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС в "Панорама" по БНТ.

"Това правителство работи с пожелание. Аз също съм за дипломатическо решение, но отвъд това има реалности, които трябва да бъдат отчетени", допълни Митов.

Според него декларацията на ГЕРБ от трибуната в Народното събрание е събудила правителството да реагира на исканията на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България. На въпрос дали трябва да провеждаме "ястребова" политика, Митов отговори, че е лично е водил такава, когато е бил външен министър.

"Не беше лесно, когато 2014 година Русия анексира Крим. 2014 - 2015 г., когато се налагаха санкции срещу Русия, ние трябваше да застанем твърдо на позицията да подкрепим тези санкции, защото много добре знаем какво означава нарушаването на териториалната цялост на една държава", поясни Даниел Митов.

Коментира, че отношенията между България и Северна Македония са били задръствани през последните 30 години, като най-лошо е било при премиера Груевски. Когато става дума за това дали РСМ да продължи напред с преговорите за членство в ЕС, трябва да си дадем сметка, че България има определени интереси, които трябва да защити, заяви депутатът.

"Българското общество ще смята за реални резултати защитата на правата на българите в Северна Македония, елиминирането на езика на омразата, корекции в учебниците, които понякога стъпват на исторически фалшификации и извинение на хората с българско самосъзнание, които са пострадали заради него", допълни Митов.

Основната критика на ГЕРБ към бюджета за 2022 г. е свръххарченето. Част от парите в бюджета са предвидени да дойдат по Плана за възстановяване, който поне до средата на годината ще стои замразен в ЕК, смята Даниел Митов.