Москва разшири списъка с представители на ЕС, на които е забранено да влизат в страната, съобщи руското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Както следва от изявлението на ведомството, това решение е взето на основата на принципа за реципрочност и паритет. От ведомството припомнят, че ЕС редовно взема решения, които ограничават правата на руснаци и руски организации, в основата на които са необосновани обвинения.

"Руските ответни мерки засегнаха преди всичко ръководителите на отделни европейски ЧВК, действащи в различни региони на света, които по някаква причина не предизвикват алергия у европейските чиновници в Брюксел“, се казва в текста.

Списъкът включва и представители на правоприлагащите органи, законодателните и изпълнителните органи на някои страни-членки на ЕС, които носят лична отговорност за насърчаването на антируската политика и "налагането“ на мерки, които нарушават законните права на рускоезичните жители и медиите.

Министерството на външните работи на Русия е информирало европейската страна за тази стъпка, като е изпратило съответна нота до делегацията на ЕС в Русия.

"Приканваме Брюксел да се вслуша във все по-активните гласове на здравомислещи европейци, призоваващи за изоставяне на санкционната политика срещу Русия и нейните съюзници, която подкопава международното право и очевидно е задънена улица“, пишат от ведомството.

От министерството заключиха, че това ще бъде важна предпоставка за възстановяване на стабилността и сигурността в евроатлантическото пространство.

Преводи и редакция: Иван Христов