Съединените щати и Европейският съюз са близо до завършване на разработването на антируски санкции, които могат да бъдат въведени в случай на влошаване на ситуацията около Украйна. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници и поверителни документи.

Според агенцията санкциите могат да засегнат транзакциите с държавния дълг на Руската федерация. Освен това ограниченията предполагат забрана на "най-големите руски банки да извършват някои междубанкови транзакции в долари“. Активите могат да бъдат замразени и достъпът до капиталовите пазари на "определени банки и свързани с правителството предприятия“ ограничен. Ограниченията могат да засегнат и "руските олигарси“ и държавните предприятия.

Bloomberg подчертава, че представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и ръководството на европейските държави от няколко седмици договарят подробностите за евентуални санкции. Сега този процес е "близо до завършване“, отбелязва агенцията. В същото време, според нейната информация, САЩ и европейските им съюзници все още не са съгласни каква точно трябва да е причината за въвеждането на ограничения, както и какви мерки трябва да се предприемат в случай на "агресивни или дестабилизиращи стъпки, които не водят до последващо нахлуване на руски сили в Украйна“.

По-рано американската администрация многократно заплашваше да наложи изключително строги санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. В същото време представители на Белия дом отговориха на повечето въпроси относно конкретни възможни мерки, че не изключват нищо, но не направиха недвусмислени изявления.

Преводи и редакция: Иван Христов