Русия е разположила в Беларус зенитно-ракетно-оръдеен дивизион "Панцир-С“, който ще бъде използван за изпитание на силите за реагиране на съюзната държава. Това съобщиха пред журналисти от руското министерство на отбраната, предава ТАСС.

"Поделенията на руските въоръжени сили, участващи в проверката на силите за реагиране на Съюзната държава, продължават да се преразпределят в Република Беларус. Друг влаков ешелон достави на станцията за разтоварване зенитно-ракетно-оръдеен дивизион "Панцир-С“ от Източния военен окръг“, казаха от министерството.

Както казаха по-рано в Министерството на отбраната, проверката ще се проведе на два етапа. На първия етап до 9 февруари ще бъде извършена възможно най-скоро предислокацията и създаването на групировки войски на територията на Беларус, охраната и отбраната на важни държавни и военни съоръжения, охраната на държавната граница във въздушното пространство.

Ще се проведе и проверка на готовността и способността на дежурните сили и средства за ПВО да изпълняват задачи за прикриване на важни обекти на територията на републиката.

По време на втория етап на проверката, от 10 до 20 февруари, ще се проведат съвместни учения "Съюзническа решимост – 2022“, в рамките на които ще се отработват задачи за потискане и отблъскване на външна агресия, както и противодействие на тероризма и защита на интересите на Съюзната държава. Според Министерството на отбраната по време на ученията ще бъдат предприети мерки за засилване на охраната на държавната граница за предотвратяване на проникването на въоръжени групировки бойци, за блокиране на каналите за доставка на оръжие и боеприпаси, както и за претърсване , блокиране и унищожаване на незаконни въоръжени формирования и диверсионно-разузнавателни групи на условния противник.

Практическите действия на войските ще се проведат на полигоните Домановски, Гожски, Обуз-Лесновски, Брест и Осиповичски и летищата Барановичи, Лунинец, Лида и Мачулищи.

Преводи и редакция: Иван Христов