Президентът на Хърватия Зоран Миланович обвини премиера на страната Андрей Пленкович, че се държи като "украински агент“, предава агенция HINA.

Миланович заяви, че Пленкович се е държал като "украински агент“, докато самият той действа като хърватски президент. По този начин държавният глава даде да се разбере, че не възнамерява да се откаже от изявлението за изтеглянето на хърватските военни от силите на НАТО в случай на потенциален конфликт между Русия и Украйна и не планира да се извини на властите в Киев, както го направи ръководителят на правителството на републиката.

"Слава Богу, че те (Украйна) съществуват, защото тогава ние не сме най-лошите“, каза Миланович. Той отхвърли тезата, пропагандирана от отделни политици, че е проруски политик. "Миналата седмица бях проамерикански настроен, когато призовах правителството да приеме подарък [от САЩ] под формата на 80 и нещо [БМП] "Брадли“. Виждате как това се променя от седмица на седмица“, заяви президентът .

Миланович разкритикува позицията на ЕС към Украйна. "Те (украинците) не са получили нищо от ЕС, а им бяха обещани милиарди и милиарди“, посочи държавният глава. "Не казвам това, за да обидя никого. Аз не съм враг на Украйна и не съм някакъв вид приятел на Русия“.

В същото време Миланович обвини Украйна, че прославя участниците в кланетата на поляци и евреи. "Степан Бандера, протестите на Майдана, които имаха явни елементи на държавен преврат и сваляне на законно избраното правителство. Със сърдечната помощ на ЕС <...> и Вашингтон“, подчерта хърватският президент.

Миланович каза във вторник, че хърватските власти ще изтеглят войските си от силите на НАТО в Източна Европа в случай на конфликт между Русия и Украйна. Той също така изрази мнение, че Украйна "няма място в НАТО“. След това президентът на Хърватия влезе в базата на скандалния украински ресурс "Миротворец“ като "антиукраински пропагандист“, а украинските власти поискаха официално извинение от него. Премиерът на Хърватия от името на правителството поднесе официално извинение на Киев и обвини Миланович в подкопаване на авторитета на страната.

Преводи и редакция: Иван Христов