Използването на фразата "Оста на злото“ от американския президент Джорд Буш в новата световна история е сред политическите събития, с които се свързва датата 29 януари. През 2002 г. в своето годишно обръщение към Конгреса на САЩ, за да опише правителствата, които обвинява в спонсориране на тероризма и опити за набавяне на оръжия за масово унищожение, Джордж Уокър Буш за пръв път използва израза "Оста на злото“ и назовава Ирак, Иран и Северна Корея.

На тази дата през 1845 г. във вестник New York Evening Mirror е публикувана най-известната творба на на Едгар Алън По - поемата“Гарванът".

През ХVII в далечната 1635 г. по инициатива на кардинал А. Ж. Ришельо е основана Френската Академия. През 1793 г. е разтурена от Конвента. През 1803 г. отново е възстановена и влиза в състава на Френския институт. През ХVII в. Академията се стреми да влияе върху развитието на литературата, а след ХVIII в. става по-скоро почетно, отколкото активно функциониращо учреждение. За дейността й са характерни традиционализмът и консерватизмът. Академията е научно учреждение, чиято цел е изучаването на езика и литературата, формирането на езиковите и литературните норми


2018 г.

Парламентът на Румъния потвърждава, че Виорика Дънчила е първата жена премиер на страната в историята. Кабинетът на Дънчила събира 282 гласа подкрепа срещу 136 "против" при необходими повече от 233 гласа. Това е трето правителство на чело на Румъния в рамките на една година.

2018 г.

Заместник-директорът на ФБР Андрю Маккейб подава оставка. Тръмп публично упреква своя министър на правосъдието Джеф Сешънс, че не е уволнил Маккейб, когато той е изпълняващ длъжността директор на ФБР.

2018 г.

Aвтобус се спуска в река Бхайраб, след като пада от мост в Западна Бенгалия, Индия. Най-малко 36 души загиват. Късната реакция на спасителите води до насилие между местните жители и полицията.

2017 г.

Над 90 000 души маршируват през румънската столица Букурещ и други градове срещу правителствено предложение за помилване на хиляди затворници.

2014 г.

Богуслав Соботка встъпва официално на длъжността министър-председател на Чехия (11-тия).

2014 г.

Президентът на Сърбия Томислав Николич разпуска парламента и назначава дата за нови парламентарни избори.

2013 г.

Сенатът на САЩ утвърждава избирането на Джон Кери за държавен секретар на САЩ.

2006 г.

Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах полага клетва като емир на Кувейт лед потвърждение на избора му от парламента на Кувейт. Той е четвъртият син на шейх Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах, бивш емир на Кувейт Също така е глава на управляващата фамилия Ал-Сабах.

2002 г.

В своето годишно обръщение към Конгреса на САЩ за да опише правителствата, които обвинява в спонсориране на тероризма и опити за набавяне на оръжия за масово унищожение Джордж Уокър Буш за пръв път използва израза "Оста на злото“. В своята реч Буш назовава Ирак, Иран и Северна Корея.

2001 г.

Ариел Шарон почели изборите за министър-председател на Израел. Шарон успява да победи досегашнния премиер на страната Ехуд Барак.

2000 г.

Американката Синтия Джей печели 35 млн. долара на “еднорък бандит" в казино в Лас Вегас. До този момент това е най-голямата печалба от игрален автомат в света.

1985 г.

Оксфордският университет отказва да присъди титлата “Почетен доктор" на Маргарет Тачър и след две години кандидатурата й е отхвърлена.

Маргарет Тачър е Премиер-министър на Великобритания в периода (1979-1983); (1983-1987); (1987-1990) година. Депутат е в камарата на общините от 1959 г. Министър на образованието и науката в периода (1970 –1974) година в кабинета на Хийт.

1980 г.

Ислямската конференция призовава СССР да изтегли войските си от Афганистан. Афганистан е държава, разположена в Централна Азия и има площ от 652 225 кв. км. Населението на страната е 25 милиона и се състои от 19 етнически групи, почти всяка със собствен език и култура. Ислямът е официалната религия - 80% от населението са сунити, 20% - шиити.

1978 г.

Швеция за първи път въвежда ограничения за производството на аерозоли, поради пагубното им влияние върху озоновия слой. Озоновият слой е открит през 1913 г. от френските учени Шарл Фабри и Анри Бюсон. Свойствата му са подробно изучени от британският метеоролог Гордън Добсън, който разработва прост спектрофотометър, позволяващ измерването от земята на озона в стратосферата. Между 1928 г. и 1958 г. Добсън изгражда световна мрежа от станции за наблюдаване на нивото на озона, която продължава да работи и до днес. Единицата "Добсън", използвана за измерване на количеството на озона във вертикална колона, е наречена в негова чест.

1967 г.

Папа Павел VI, за първи път в историята на папството, провежда среща с комунистически дейци.

Папа Павел VI (Джовани Батиста Монтини) е папа от 1963 г. до 1978 г. Произхожда от семейство на виден католически деятел. Завършва лицей през 1916 г.и семинария през 1920 г., след което продължава образованието си в университет. През 1923-1954 г. е на дипломатическа служба във Ватикана. Архиепископ на Милано в периода 1954-1958 г., кардинал от 1958 г. Избран е за папа на 21 юни 1963 г. Провежда сесии на Вселенския събор (1963-1965 г.). През 1964 г. пътува до Палестина, Индия, САЩ, Филипините, Австралия и др. През 1973 г. разширява кардиналската колегия до 147 човека. Започва реформиране на Римската курия (апостолическата конституция "Регимини еклезие универсе", 1967 г.). Създава енцикликите "Еклезиам суам" (1964 г.), "Популорум прогрессио" (1967 г.), "Хумане вите" (1968 г.), апостолическото послание "Октогезима адвениенс" (1971 г.).

1960 г.

Лекари от Вашингтонския университет показват първия изкуствен бъбрек.

1949 г.

Англия признава Израел за независима държава.

Съгласно решението на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 г. намиращата се под мандата на Великобритания Палестина е обявена за независима. Нейната територия е разделена на две самостоятелни държави - арабска и еврейска. На 14 май 1948 г. е провъзгласена независимата държава Израел. Министър-председател е Д. Бен Гурион. През 1956 г. участва във войната по време на Суецката криза. По време на т. нар. Шестдневна война Израел извършва агресия срещу Египет, Сирия и Йордания. Окупира Синайския полуотров, западния бряг на р. Йордан, ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения. Отказва да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за политическо решаване на Близкоизточния въпрос. През 1979 г. в Кемп Дейвид, САЩ, са подписани три споразумения между Израел и Египет под егидата на САЩ. Израел изтегля войските си от Синай (1982 г.). Следва нова агресия срещу Ливан (1982 г.). Една четвърт от територията на Ливан е окупирана. Сключената коалиция (1984 г.) между политическия блок "Маарах" и блока "Ликуд" за национално единство през 1990 г. се разпада. През 1995 г. министър-председателят И. Рабин е убит. Изборите за Кнесет (парламент) през 1996 г. са спечелени от "Ликуд". Съставено е правителство начело с Б. Нетаняху. От 2001 г. министър-председател е А. Шарон. На 4 януари 2006 г. Шарон получава масивен мозъчен кръвоизлив, обявен е за "временно неспособен да изпълнява пълномощията си“ и Ехуд Олмерт, заместник-министър-председател, е официално обявен за действащ министър-председател на Израел. През март Ехуд Олмерт официално e избран на поста премиер.

1942 г.

По време на Втората световна война Англия, СССР и Иран сключват военен съюз против Германия

1929 г.

Американската компания “Дженерал Мотърс" закупува немската “Опел".

Дженеръл Мотърс е една от най-големите компании в света, производители на моторни превозни средства. Компанията е основана през 1908 г. Днес в Дженеръл Мотърс работят около 327 000 души в целия свят. Седалището е в Детройт. Леките автомобили и камионите на компанията се произвеждат в тридесет и три държави. През 2005 г. Дженеръл мотърс е продала общо 9,17 млн. моторни превозни средства в целия свят от всичките марки, които притежава: Буик, Кадилак, Шевролет, Джи Ем Си, Деу, Холдън, Хъмър, Опел, Понтиак, Сааб, Сатурн и Воксхол.

Дженеръл Мотърс поддържа различни взаимоотношения (продуктови, за доставки, технологични и др.) с японските производители на автомобили Сузуки Мотор Корпорейшън, Исузу Мотърс и Тойота Мотър Корпорейшън, с германските Даймлер Крайслер и БМВ.

Компанията участва и в смесени предприятия с Тойота, Сузуки, Шанхай Аутомотив Индъстри Корпорейшън - Китай, АВТОВАЗ и Рено.

1929 г.

В американския град Нешвил е създадена първата в света школа за тренировка на кучета-водачи.

1926 г.

В съветските учебни заведения е въведена задължителната военна подготовка.

1921 г.

На Парижката конференция е взето решение, според което Германия се задължава да изплати репарации на победителите, с които да ги компенсира за щетите, които им е нанесла по време на войната. В договора обаче сумата не е определена. Първоначално победителите искат 269 милиарда златни марки, но Германия отказва. Едва през 1922 г. се определя сумата от 132 милиарда златни марки, от които Франция ще получи 52%, Англия - 26%, а останалите държави - общо 22%.

1920 г.

В Съветска Русия е въведена всеобща трудова повинност.

1916 г.

Осъществен е първият боен полет на дирижабъл над Париж.

1899 г.

В Болшой театър се състои премиерата на балета “Спящата красавица" от Чайковски. Пьотър Чайковски е руски композитор, професор. Роден е през 1840 г. във Воткинск. Учи право в Петербург, след това в консерваторията при видния руски композитор и пианист А. Рубинщайн. Първите си творчески опити прави в областта на клавирната пиеса, песента и камерната музика. След завършване на консерваторията се преселва в Москва, където е поканен от директора на новооснованата консерватория Н. Рубинщайн за преподавател. Създава оркестрови, камерни произведения, песни и др. През 1866 г. завършва своята първа симфония: “Зимни мечти". Скоро изоставя педагогическата дейност и се отдава на творчество; завършва оперите “Войвода"и “Ундина". През 70-те години създава много произведения, между които някои от първите си шедьоври - увертюрата-фантазия “Ромео и Жулиета", Първия концерт за пиано и оркестър (1874 г.), операта “Ковачът Вакула", която по-късно преработва като “Черевички", както и първия си балет “Лебедово езеро" (1876 г.). През 1877 г. и 1878 г. се появяват 2 от най-значителните и най-често изпълнявани негови произведения - Симфония ¹4 и операта “Евгений Онегин". Оттук започва световната слава на Чайковски. Той прави големи концертни обиколки в целия свят. Произведенията му звучат на концертните подиуми на най-големите музикални центрове. Последните 10 години от живота на композитора са свързани с най-високите постижения в творческата му дейност: Пета и Шеста симфония, оперите “Мазепа", “Дама пика" и “Йоланта", балетите “Спящата красавица", “Лешникотрошачката" и много други.

Пьотър Чайковски умира през 1893 г. в Санкт Петербург.

1896 г.

Американският физик Емил Грубе за първи път в света използва радиоактивно облъчване за лечение на рак.

1886 г.

В Карлсруе Карл Бенц патентова първия автомобил триколка с бензинов двигател.

1861 г.

Канзас става 34-ят щат на САЩ. Заема равнината по десния бряг на р. Мисисипи. Площта и е 212 780 кв. км. Население - 2 450 000 жители. Административен център - Топика.

1856 г.

Кралицата на Англия - Виктория учредява най-високата военна награда на страната "Кръст Виктория".

Виктория I е коронясана през 1837 г. Възкачва се на престола след смъртта на чичо си Уилям IV, който няма наследници. На трона е 64 години, до 1901 г. При нейното царуване Англия и Франция се сближават; Англия взема участие в Кримската война, въстанията в Индия са усмирени и Виктория става императрица на Индия. През 1840 г. се омъжва за немския принц Алберт Сакс-Кобург-Готски, от чиято фамилия е и българският княз Фердинанд I.

1845 г.

Във вестник New York Evening Mirror е публикувана най-известната творба на на Едгар Алън По - поемата“Гарванът".

Едгар Алън По е американски писател, поет и критик.. Между 1828 г. и 1845 г. издава 4 тома със стихове: "Тамерлан и други стихотворения" (1827 г.), "Ал-Аараф, Тамерлан и малки стихотворения" (1829 г.), "Стихотворения" (1831 г.), "Гарванът и други стихотворения" (1845 г.). Става известен с издаването на повести и разкази (70 на брой), които заедно с поезията му го утвърждават като класик на американската литература. В началото на 1841 г. става редактор на сп. "Греъм магазин", където печата първия си детективски разказ "Убийствата на улица Морг". Родоначалник е на криминалната литература, от него по-късно се учат А. К. Дойл, Честъртън, А. Кристи и мн. др. През 1840 г. издава сборник новели "Гротески и арабески" (т. 1 и 2), "страшни" новели - "Черната котка" (1843 г.), "Демонът на извращението" (1844 г.), "Преждевременно погребение" (1844 г.), научно-фантастични новели и повести - "Необикновените приключения на Ханс Пфал" (1835 г.), "Повест за приключенията на Артър Гордън Пим" (1838 г.), хумористични и сатирични разкази, философската поема в проза "Еврика" (1848 г.), статии по естетика, събрани във "Философия на творчеството" (1846 г.) и "Поетическият принцип" (1850 г.).

1833 г.

В Санкт Петербург е открита първата в Русия градска поща.

1805 г.

Открит е Харковският университет. Учебното заведение е основано от Василий Каразин. В Харков има 30 висши учебни заведения и 60 научно-изследователски института.

1795 г.

В САЩ е приет закон, позволяващ приемането на американско гражданство едва след 5 години пребиваване в страната.

1781 г.

В Мюнхен се състои премиерата на операта “Идоменей" от Моцарт.

1635 г.

По инициатива на кардинал А. Ж. Ришельо е основана Френската Академия. През 1793 г. е разтурена от Конвента. През 1803 г. отново е възстановена и влиза в състава на Френския институт. През ХVII в. Академията се стреми да влияе върху развитието на литературата, а след ХVIII в. става по-скоро почетно, отколкото активно функциониращо учреждение. За дейността й са характерни традиционализмът и консерватизмът. Академията е научно учреждение, чиято цел е изучаването на езика и литературата, формирането на езиковите и литературните норми.

На тази дата са родени:

1860 г.

В Таганрог е роден Антон Павлович Чехов - руски писател и драматург, по професия лекар. Той е автор на множество къси разкази, както и на пиеси, оказали силно влияние върху драмата през XX век.За 26 години творческа дейност създава около 900 произведения, най-вече хумористични разкази, пиеси и повести, които се превръщат в класически произведения на световната литература. Много специалисти го считат за един от най-добрите автори на къси разкази в света. Чехов работи като лекар почти през целия си живот, докато пише своите литературни произведения. По негови думи "медицината е законната ми съпруга, а литературата е моя любовница“.Чехов се оттегля от театъра след ужасните критики към "Чайка“ през 1896 година, но пиесата е възродена от Константин Станиславски в Московския художествен театър, което кара Чехов да напише "Вуйчо Ваня“, "Три сестри“ и "Вишнева градина“. Тези четири произведения са предизвикателство както за актьорския състав, така и за публиката, защото на мястото на обичайното действие, Чехов предлага "театър на настроението“ и "подводен живот на текста“.Чехов започва да пише поради финансови причини, но с времето артистичните му амбиции нарастват и той прави нововъведения, които силно влияят на еволюцията на съвременния разказ. През 1868 година постъпва в подготвителния клас на местната гимназия. Мъжката класическа гимназия в града, днес носеща името на Чехов, е най-старото учебно заведение в южна Русия (основана през 1806 г.) и дава солидно образование и възпитание, но Чехов трябва да повтаря една година, след като се проваля на изпита по старогръцки. Той отива на театър за пръв път на 13 години и оперетата "Хубавата Елена“ на Жак Офенбах му прави силно впечатление, участва в домашните представления на съученика си Андре Дроси. По това време той прави и първите си литературни и драматични опити и пише хумористични текстове за ученически списания. След завършването на гимназия през 1879 година Антон Чехов заминава за Москва и постъпва в Медицинския факултет на Императорския московски университет, където сред неговите преподаватели са Николай Склифосовски и Григорий Захарин. Пристигайки в Москва, той поема грижите за семейството си. За да го издържа и за да плаща таксите за образованието си, той ежедневно пише за списания като "Стрекоза“, "Будилник“ и "Зрител“ кратки скици на съвременни теми, често използвайки псевдоними като Антоша Чехонте и Человек без селезенки. Дебютните му текстове са публикуваните на 24 декември 1879 година в "Стрекоза“ разказ "Письмо к учёному соседу“ и фейлетон "Что чаще всего встречается в романах, повестях и т. п.“.Изобилните публикации на Чехов му създават репутация като сатиричен хроникьор на уличния живот и през 1882 година той вече пише за "Осколки“, собственост на един от водещите издатели по това време Николай Лейкин, като през 1883-1885 година води собствена рубрика - "Отломки от московския живот“. През 1884 година Чехов получава правоспособност като лекар - той ще смята това за своя основна професия, макар че печели малко от нея и лекува бедните безплатно. След дипломирането си постъпва на работа в лечебницата на Воскресенск, ръководена от познат на брат му, след това работи в Звенигород, където известно време ръководи лечебницата. През 1884 година се разболява от туберкулоза. През 1890 година Антон Чехов предприема тежко пътуване с влакове, коли и параходи до наказателната колония на остров Сахалин. Пътуването през Сибир продължава 82 дни и става основа на девет очерка, публикувани заедно под названието "От Сибир“. В самия Сахалин прекарва три месеца след юли 1890 година, интервюирайки хиляди каторжници и заселници като част от изследване на колонията. Писмата, които пише през този период, са сочени като едни от най-добрите образци на епистоларната му проза.През 1892 година Чехов купува малкото провинциално имение в село Мелихово, на 70 километра южно от центъра на Москва, където живее със семейството си до 1899 година. Той развива активна обществена дейност, подпомагайки пострадалите от глада и холерата, организира три училища, пожарна и болница и лекува безплатно селяните на километри около дома си. През 1894 година Антон Чехов започва да пише в Мелихово пиесата "Чайка“. Нейната премиера на 17 октомври 1896 година в Александринския театър в Санкт Петербург няма успех и той решава да се откаже от театъра. Пиесата обаче силно впечатлява Владимир Немирович-Данченко, който убеждава Константин Станиславски да режисира през 1898 година нова постановка в новосъздадения от тях Московски художествен театър. Вниманието на Станиславски към психологическия реализъм и ансамбловото изпълнение успяват да разкрият скритите достойнства на текста и постанвката има успех, възстановявайки интереса на Чехов към драматургията. "Чайка“ се превръща в голям успех на Московския художествен театър през неговата първа година, давайки възможност на Станиславски и Немирович-Данченко да демонстрират своите новаторски идеи. И днес театърът използва в своята емблема стилизирано изображение на чайка. През следващите години той продължава да поръчва пиеси на Чехов, като през 1899 година поставя завършената още през 1896 година "Вуйчо Ваньо“. По време на посещение в Москва през март 1897 година Чехов получава тежък кръвоизлив в белите дробове и е принуден да постъпи в болница. Там лекарите установяват, че има туберкулоза в горната част на дробовете, и му препоръчват промени в начина на живот.

На тази дата умират:

1941 г.

Умира Йоанис Метаксас - гръцки генерал, служебен министър-председател на Гърция между април - август 1936 и диктатор от 4 август 1936 до смъртта си през 1941. Роден в Итака, Метаксас започва кариерата си като офицер от армията, като бойно кръщение той получава в гръко-турската война от 1897. След като получава образование в Германската империя, той се връща в Гърция и се присъединява към Генералния щаб. Взема дейно участие в процеса на модернизирането на гръцката армия преди балканските войни(1912-1913), в която той участва активно. През 1913 е назначен за началник на генералния щаб на гръцката армия и през 1916 е повишен в чин Генерал-лейтенант. Твърд монархист, той поддържа крал Константинос I и застава твърдо против гръцкото влизане в световна война. Елевтериос Венизелос, тогава премиер на Гърция, подава оставка заради отказа на Метаксас да подкрепи съюзническатата операция в Дарданелите. Кампанията завършва е голям неуспех и е използвана като основен въпрос в изборите. След като Венизелос спечели избори през май 1915, той мобилизира армията за да помогне на Кралство Сърбия, но бива освободен от краля. Това уволнение затвърждава разрива между монархистите и поддръжниците на Венизелос, създавайки "национална схизма", които остава травмата на гръцката политика за десетилетия напред. Метаксас влиза в политиката и основава партия на Свободомислещите на 12 октомври 1922. Въпреки това, неговата връзка с роялисти претърпели неуспешен опит за преврат през октомври 1923, го принуждава да напуснат страната. Скоро след това, крал Георгиос II също бива принуден да напусне страната. Монархията бива окончателно премахната, и в Гърция през март 1924 се обявява Втората Република. Метаксас се връща в Гърция скоро след това, заявявайки публично подкрепата си на смяната на режима. Въпреки, че е един от най-известните и многообещаващи роялистки политици, първите стъпки на Метаксас в политиката не са много успешни. След оспорвания плебисцит на крал Георгиос II, син на Константин I, се връща на трона през 1935 г. Изборите от 1936 изправят Паганис Цалдарис и Темистоклис Софуклис. Политическата ситуация е още повече напрегната от високия резултат на комунистическата партия (ККЕ). Презирайки комунистите и боейки се от евентуален преврат, крал Георгиос II назначени Метаксас, тогава министър на войната, за временен премиер на 13 април 1936. Назначението бива одобрено и от гръцки парламент.Всеобщи размирици в промишлеността през май позволяват на Метаксас да обяви извънредно положение. Той разпуска парламента за неопределено време и суспендирани различните части от конституцията. На 4 август 1936 Метаксас обявява така наречения "Режим на 4 август". Пропаганда представя Метаксас като Първи селянин, Първи работник и Баща на нацията на гърците. Метаксас приема титлата Аркхигос, на гръцки за Лидер или Вожд и обявява началото на Третата Гръцката цивилизация, след древна Гърция и гръцката Византийска империя.Метаксас забранява политическите партии, забранява стачките и въвежда широка цензурата на медиите. За кратко време неговият министър на сигурността Константинос Маниадакис успява да прониква и на практика се разруши гръцката комунистическа партия. Политиката на Метаксас да държи Гърция вън от Втората световна война бива нарушена от изискванията на Мусолини на 28 октомври 1940. Италианският диктатор поисква окупационни права над стратегическо гръцки градове. Отговорът на Метаксас е кратък " Alors, c'est La guerre" ( "и така, това е война"). Неговият отговор е запазен в гръцкото обществено усещане с едно-единствена думата "Не" (Okhi''). Денят "Охи" все още се празнува всяка година в Гърция. Няколко часа по-късно, Италия навлиза в Гърция от Албания и започна гръко-италианската война. Благодарение на добрата подготовка и въодушевена отбрана гърците са в състояние за организират успешна защита и да контраатакуват, принуждавайки италианците да се върнат в Албания. Гръцката армия дори заема голяма част от Северен Епир (Южна Албания). Метаксас не вижда германската инвазия в Гърция, тъй като умира в Атина на 29 януари 1941. Метаксас почива от заболяване на фаринкса, което впоследствие води до неизлечимо отравяне на кръвта.

1839 г.

Умира Алфред Сисле - френски живописец-пейзажист от английски произход, представител на импресионизма. Сисле е роден на 30 октомври 1839 г. в Париж в семейството на англичаните Уилям Сисле и Фелиция Сел. През 1857 г. родителите му го изпращат в Лондон да се обучава за търговец, но младият Сисле предпочита да се занимава с живопис и през 1862 г. се връща в Париж. След завръщането си постъпва в школата на Шарл Глейр, където се сближава с Клод Моне, Реноар и Базил, заедно с които скоро образуват кръгът на импресионистите. Най-голямо влияние върху творчеството му оказват британските художници Джоузеф Търнър, Джон Констабъл и Ричард Парк Бонингтън, а също и французите Камий Коро и Гюстав Курбе. През 1866 г. Сисле се жени за Мари Йожени Лекуезек — и от този брак има 3 деца. Семейният портрет на семейство Сисле е рисуван през 1868 г. от приятеля на семейството Огюст Реноар. Студентски работи на Сисле не са запазени. Ранният му период се характеризира с въздушни и хармонични пейзажи. Към 1885 г. в стила му на работа се засилват елементите на декоративизма. Сисле умира на 29 януари 1899 г. на 59 години в градчето Море сюр Лоан, близо до Фонтенбло, няколко месеца след смъртта на жена си.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Енциклопедии – “LAROUSSE"