Спасителна операция е в ход в морето край гръцката столица Атина за спасяване на млад кит, заседнал в плитки води, съобщи ARION, организация за ветеринарни грижи, която помага на бедстващи китове, делфини и други морски бозайници, цитирана от Euronews.

Не е ясно как младият кит от вида кит на Кювие или Ziphius cavirostris, е заседнал и е получил нараняване.

От ARION казаха, че са взети проби за по-нататъшен анализ и медицинско лечение. Те призоваха хората да не безпокоят кита, който "се бори за живота си".

"Засега няма промяна в състоянието му и за съжаление то е болезнено за животното“, казаха от организацията и допълниха, че този вид китове е често срещан в гръцките води.

Китът е бил блокиран в четвъртък в района на Вулиагмени, но изглежда спасителна мисия е успяла да го освободи, докато не е бил забелязан отново в петък.

"Фактът, че се е появил в плитки води, означава, че изобщо не е в добро здраве. В този момент животното страда“, каза заместник-министърът на околната среда и енергетиката Йоргос Амирас, който беше на мястото на операцията.

"Прогнозата, за съжаление, не е добра“, допълни заместник-министърът.

"Фактът, че е бил в тези плитки води толкова много часове, не ни дава много надежди. Но ние, разбира се, правим всичко възможно, за да спасим животното, което е средиземноморски вид, ценен вид за гръцките морета, и се надявам да можем да му помогнем.

Превод и редакция: Юлиян Марков