От проектната компания "Газтрейд“ съобщиха, че е взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на терминал за втечнен природен газ (ВПГ) край северния гръцки град Александруполис, което е последната стъпка преди да започне изграждането на проекта, предава Reuters.

Проектът предвижда изграждане на плаващо съоръжение за втечнен природен газ, с годишен капацитет от около пет милиарда кубически метра газ.

Семейство Копелозос, GasLog Cyprus Investments, гръцката газова компания DEPA Commercial, гръцкият оператор на газова мрежа DESFA и българската комапния "Булгартрансгаз“ имат дялове в проекта, който се очаква да започне да функционира до края на 2023 г.

"Газтрейд“ каза в изявление, че акционерите единодушно са одобрили, че всички изисквания за проекта са осигурени и изграждането му може да започне.

Съоръжението ще бъде свързано с гръцката газова мрежа чрез 28-километров тръбопровод и ще доставя газ до България и Северна Македония като част от стремежа на Гърция да диверсифицира своите газови ресурси и да се превърне в енергиен център в Югоизточна Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков