Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и неправителствената организация “Тук-Там" обсъдиха темите за административното облекчаване на услугите за нашите сънародници, ангажирането им с каузата “България" и нагласите за завръщане в родината, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Антоанета Цонева, която е и депутат от “Демократична България", обяви, че съвсем скоро Министерството на електронното управление ще създаде възможност българите да се регистрират по настоящ адрес по електронен път с КЕП като част от пакета мерки за административно облекчаване на услугите за тях.

“С представителите на "Тук-Там" обсъдихме изводите и препоръките в направеното от тях миграционно проучване след 2300 българи, завърнали се последните две години или пребиваващи извън страната. Обхванати са хора от 80 страни и дава много добра основа за реализиране на реални политики", заяви Цонева.

Изследването отчита какви са нагласите на българите да се върнат в България. Младите на възраст между 18-24 г. имат по-висока склонност да се установят обратно у нас. Това са преди всичко хора, които още учат или не са се установили трайно в чужбина.

Трите основни фактора, които спират сънародниците ни от завръщане в родината са: липса на добро качество на живот, липса на добро заплащане и липсата на възможности за професионална реализация. Въпреки това голяма част от тях са активно ангажирани с инициативи, свързани с България и имат желание и в бъдеще да продължат да участват в такива.

Антоанета Цонева обяви, че заедно с министъра на електронното управление Божидар Божанов ще се стремят да реализират проекта “Епизоди от живота", който ще представлява своеобразна пътна карта за българите, които искат да се завърнат. В него ще бъдат описани реалните административни и реални стъпки за установяване в България. До месеца ще бъде възможно и електронната регистрация по настоящ адрес.

Данните очертават необходимостта от по-голяма ангажираност на българските институции с нуждите на сънародниците ни зад граница. Очакванията на българите извън страната са за електронна платформа, която да улесни участието и достъпа до различни инициативи. Също така се отбелязва нуждата от онлайн процес за регистрация и дерегистрация на местожителство.

“Нашият дългогодишен опит е показал, че българската държава не знае къде са българите в чужбина и не е направила достатъчно, за да ги ангажира. Нашата концепция е да разглеждаме сънародниците ни като позитив, а не като пасив. Затова една от целите ни е да създадем глобална свързаност между тях и да ги предизвикаме да отделят поне по 1 час за България", заяви Христо Бояджиев, основател на “Тук-Там".

Антоанета Цонева заяви, че ще се разработи нов закон за българите в чужбина, в който много по-ясно ще се определят целите, задачите и ангажиментите на българските институции към постигането на по-добра връзка с нашите сънародници.