Визитата на руския президент Владимир Путин е предвидена за периода след Зимните олимпийски игри в Пекин. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с колегата си от Централноафриканската република Силви Байпо-Темон в четвъртък в Анкара, цитиран от “Анадолската агенция“.

"Посещението на президента на Руската федерация през януари е невъзможно поради натоварения график на руския президент. Преди това посещение турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Украйна. Надявам се, че преговорите с руската и украинската страна ще допринесат за намаляване на напрежението“, подчерта Чавушоглу.

Турският лидер припомни положителните отношения на Турция с Украйна и Русия, като изрази готовност за посредничество в името на запазването на стабилността в региона.

Чавушоглу подчерта важността на намаляването на ескалацията чрез диалог.

Според него Анкара е наясно, че подобни кризи не могат да се разрешат с една или две срещи. "Основното в този въпрос е продължаването на преговорния процес“, каза Чавушоглу.

Турският министър засегна и въпроса за нормализирането на отношенията между Турция и Армения, като каза, че следващите стъпки в тази посока ще се определят от специалните представители на двете страни.

Според него Турция се застъпва за диалог с всички страни, включително и с Армения.

Чавушоглу припомни, че Анкара преди това е изпратила покана за участие в дипломатическия форум в Анталия до арменския външен министър Арарат Мирзоян и специалния представител на страната за нормализиране на отношенията с Турция Рубен Рубинян.

"Ден преди това стана известно за евентуално посещение в Анталия и на министър-председателя на Армения (Никол Пашинян)“, каза Чавушоглу.

Превод и редакция: Юлиян Марков