Страната ни трябва да има спокойна, принципна позиция по кризата в Украйна, със съзнанието, че не ние държим ключът. Това коментира бившият външен министър Ивайло Калфин в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Първо, България не е централният фактор в този конфликт и не зависим от нея накъде ще тръгне той. И второ, България не може пък и да се скрие от него и да каже "Не ни занимавайте, ние няма да правим това нещо“, както примерно хърватският президент го заяви онзи ден и се наложи министър-председателят да се извинява от негово име“, припомни Калфин.

"Това, че България каза, че ще подсилим допълнително военните си сили, е добрe. Това, което не разбирам, е, ако се вземе решене за чуждестранно присъствие на трайна основа в България. Това нещо мисля, че ще бъде прекалено, не е необходимо и ще доведе само до вътрешни конфликти, а не до някаква полза“, подчерта бившият първи дипломат“.

Ивайло Калфин припомни, че в България има присъствие по различни поводи на чужди войски и чужда военна техника, но разликата е, че те присъстват на временна основа. Страна ни няма нито един договор с нито една страна за постоянна дислокация тук, допълни той. "Промяна ще бъде, ако България се съгласи трайно на нейна територия да има чужди войски. Според мен това не е необходимо“.

Руският президент Владимир Путин се движи по ръба, смята бившият ни първи дипломат.

"Руският президент усеща страната си очевидно по-силна, отколкото е била в последните 30 години, и се опитва да си възстанови политически и не само политически територии на страната. Това, което може да направи НАТО и САЩ в частност – като казвам САЩ, го казваме, защото виждаме, че Русия не обича да говори с колективни партньори.

Затова диалогът се води между Путин и Байдън, защото така предпочита Русия. Те нямат интерес и не искат да говорят общо с партньорите, въпреки че има формални структури“.

В този диалог по-скоро се очертава дали и докъде ще има пространство Русия да си възвръща позиции. И точно затова са и всички тези подготовки за изпращане, или поне заявления за изпращане на оръжия и т.н.

"Доста на ръба игра е от страна на руския президент, защото нещо, което те действително от години се опитват да се предпазят – НАТО да не стъпва на границите им, при преминаване на границата и засилване на конфликта с Украйна, като нищо може Украйна бързо да бъде приета в НАТО и действително НАТО да застане на границата на Русия, подчерта Ивайло Калфин.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“