Сдружението "Съвет по туризъм“ в Кюстендил излезе с декларация срещу новите противоепидемични мерки, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. В позицията на хотелиерите и ресторантьорите се посочва, че те и в момента работят с по-малко от 50% от капацитета си и проверяване за здравни сертификати. В същото време едва успяват да покрият разходите си, които са повече от приходите. И всичко това заради последното нещо,което им е останало – достойнството. И заради отговорността да не оставят персонала си без средства точно сега, в средата на зимата, при безумно покачване на цените. В позицията се посочва, че непълнолетните са отговорност на родителите им. Не на бизнеса. Оред Сдружението е редно родителите да ограничават децата си, не заведенията. И ако непълнолетен е в МОЛ или сладкарница, да глобят родителя, че не го е контролирал, а не собственика на обекта.

Хотелиерите и ресторантьорите не са съгласни отново и само за тях да важи ограничението за зелен сертификат. И за персонал и за клиенти. Е посочват, че нямат финансови помощи затова, че са дискриминирани и рестрикциите важат само за тях, защото правилата така са разписани,че да не стигнат средствата до тях.

Заетите в бранша се обръщат към всички институции, като им посочват, че бизнес се гради с години.С много труд, стрес, емоция,лишения. "Бизнесът не е просто работа. За нас бизнесът ни е живот. И не смейте да ни унижавате повече.Не ни притискайте за неща, в които сами не вярвате. Ние ще сме тук задълго.А вие?“, се казва в декларацията.

Венцеслав ИЛЧЕВ