Държавният секретар на САЩ отново би алармата за американците в Украйна и ги призова да напуснат страната възможно най-скоро заради неминуемата заплаха от руска инвазия, пише Washington Examiner.

Посолството на САЩ в Украйна също повиши осведомеността, като издаде в сряда препоръка, която насърчава гражданите на САЩ да излязат с търговски полети извън страната и да поддържат връзка с посолството.

"Нашето послание към всички американци в Украйна е силно да обмислят напускането си, като използват търговски или други частни транспортни опции“, каза Блинкен по време на пресконференция в сряда вечерта американско време. "Ако Русия нахлуе, цивилни, включително американци, които все още са в Украйна, могат да се окажат в конфликтната зона между воюващи сили. Правителството на САЩ може да не е в състояние да помогне на хора при тези обстоятелства“.

Блинкен каза, че все още Съединените щати не са сигурни дали Русия ще нахлуе, но Държавният департамент има задължение да издаде съвет. Той отбеляза, че посолството може да обработва паспорти и да предоставя заеми на американци, които търсят транспорт извън страната.

Русия натрупва войски по границата си с Украйна през последните седмици. Представители на САЩ смятат, че над 100 000 руски войници са на границата, което предизвиква опасения относно инвазия или други военни действия срещу Украйна. Русия потърси отстъпки от НАТО в замяна на намаляване на броя на войските си, включително премахване на политиката си на отворени врати и не изпращане на сили или оръжия към страни, които все не са били в Алианса преди май 1997 г. САЩ и НАТО публично отхвърлиха тези искания.

Държавният департамент нареди на семействата на американски служители в посолството да напуснат в неделя. Външнополитическото ведомство понастоящем е поставил Украйна в ниво четири за пътуване, което казва на жителите на САЩ да не пътуват там поради опасения за сигурността от Русия. Ведомството също така издаде подобен съвет срещу пътуването до Русия.

Някои украински служители изглежда изразиха безпокойство от действията на Държавния департамент в неделя, предполагайки, че са преждевременни или че са играли в ръцете на Русия.

"Изключително важно е да се избягва дейност, която може да бъде използвана в информационното пространство за повишаване на напрежението в обществото и дестабилизиране на икономическата и финансовата сигурност на Украйна“, каза в "туийт“ говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан изпрати писмен отговор до Москва в сряда на техните искания. Докато Блинкен потвърди това по време на пресконференцията си в сряда, той не уточни по същество какво е съдържанието. Той също така застана зад позицията на САЩ срещу промяната на политиката на отворени врати на НАТО.

В понеделник Пентагонът обяви, че привежда 8500 войници в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа. Администрацията на Байдън заяви, че няма планове за разполагане на американски войски в Украйна преди възможни военни действия от Русия.

Превод и редакция: Иван Христов