По повод 85-годишнината от рождението на родопския художник Вълко Гайдаров, отдел "Изкуство" при Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян подреди витрина с албуми, книги, студии и статии, проследяващи живота и творчеството на твореца. Това съобщиха от библиотеката.

Вълко Гайдаров е деец на културата, художник – живописец и график, известен с пейзажите от Родопа планина и картини, изобразяващи бита и архитектурата ни. Роден е на 27 януари 1937 г. в град Девин. През 1964 г. завършва Националната художествена академия в класа на проф. Ненко Балкански.

Вълко Гайдаров е майстор на пейзажа и рисува не толкова природата, колкото усещането за нея. Неговите картини са освободени от прозаичната зримост, като превръщат платната в алегория на чувства и вътрешна красота. Основна тема в неговото творчество са Родопите.

Гайдаров е един от основателите на Художествената галерия в Смолян и е неин директор в продължение на близо 40 години. Има 30 самостоятелни изложби и участие в редица колективни експозиции. Свои творби е излагал в Чехия, Полша, Словакия, Германия, Англия, Гърция, Кипър, Испания, Китай.

През 1991 г. участва в Шестия панаир на изкуствата в Лондон.

Вълко Гайдаров е член на Съюза на българските художници и е лауреат на редица награди и ордените: "Св. Св. Кирил и Методий“ ІІІ и І степен ; "Червено знаме на труда“.

Житейският път на родопския художник приключва през 2009 година.

Библиотеката в Смолян притежава оригинални картини на живописеца, които могат да бъдат видени от любителите на изобразителното изкуство.