Обединеното кралство и САЩ обмислят изпращането на по 1000 войници в Румъния, България и Унгария. Това съобщи в сряда, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, вестник The Daily Telegraph.

Според информацията на изданието, така сформираните ударни групи ще съответстват приблизително на тези, които в момента са разположени в балтийските страни и Полша. Източници потвърдиха пред изданието, че Обединеното кралство обмисля изпращането на допълнителни военни сили в Източна Европа, но според вестника може да става дума повече за поставянето им на североизточния фланг на алианса, отколкото на югоизточния.

Daily Telegraph уточнява, че вероятното разполагане на сили в случай на инвазия в Украйна все още не е одобрено от правителството. В същото време изданието определя обсъждането на тази тема като втвърдяване на британската позиция по темата за напрежението край украинските граници.

По-рано британският премиер Борис Джонсън обеща, че Лондон ще обмисли разполагането на допълнителни сили в Европа. Той каза, че в момента се водят дискусии за разширяване на присъствието на НАТО в Румъния и Унгария с цел "укрепване на източните граници“ на Алианса. В същото време, не за първи път, Джонсън отхвърли възможността за изпращане на британски войски или от друга страна от НАТО в Украйна, като обясни това с думите, че страната не е част от алианса.

Превод и редакция: Иван Христов