Днес в Парламентарния клуб в Скопие, организирана от Съвета на посланиците, ще се проведе посланическа кръгла маса на тема "Присъединяването на Западните Балкани към ЕС: дълга (не)завършена история – устойчивост на македонския външнополитически курс“, пише вестник "Независен“.

По информация на организаторите на кръглата маса ще се обърнат президентът Стево Пендаровски, вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич, министърът на външните работи Буяр Османи, председателят на парламентарната комисия по външни работи Антонио Милошоски. На форума ще говорят посланик Дейвид Гир, ръководител на делегацията на ЕС в Скопие, посланиците на Италия, Словения, Франция, Холандия, заместник-ръководители на мисиите на посолствата на Германия и САЩ, както и бившите посланици Мухамед Халили, Александра Начева-Ружин, Любчо Арсовски, Тихомир Илиевски и Георги Филипов.

"Предвид актуалността и важността на темата за бъдещето на страната ни и региона, целта на събитието е обмен на мнения относно присъединяването на страната към ЕС, с който Съветът на посланиците ще допринесе за осигуряване на по-широк обществено-политически дебат по този важен въпрос“, казват организаторите.

Кръглата маса на посланиците е ежегодно, разпознаваемо събитие на Съвета на посланиците, организирано под егидата на президента Стево Пендаровски. Събитието е подкрепено от дипломатическата общност на страната и вече се превръща в традиция.

Превод и редакция: Иван Христов