Правителството на Черна гора не е приело Предложението за платформата за посещение на министъра на външните работи Джордже Радулович в Северна Македония, така че министърът трябваше да се върне от Скопие, за където замина в сряда, пише Vijesti.

Източник на изданието разкри, че Здравко Кривокапич е казал на заседанието на правителството, че не е запознат с посещението и е помолил министъра да го информира директно за плановете за посещението.

Министерството на външните работи на Черна гора съобщи във вторник, че е планирана среща с висшите служители на страната, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и председателя на парламента на Северна Македония Талят Джафери.

Радулович пътува до Северна Македония на първото си работно посещение по покана на колегата си Буяр Османи.

Медиите в Северна Македония оцениха, че става дума за дипломатически скандал.

Практиката за приемане на платформи за официални посещения впоследствие или след завръщането на служители не е нова и е характерна за предишните правителства на ДПС.

В изявление на външното министерство се казва, че срещите на Радулович с висши служители в Северна Македония "ще бъдат допълнително потвърждение за отличните двустранни отношения между Черна гора и Северна Македония, които се характеризират с качествен политически диалог, приятелство и непрекъсната взаимна подкрепа в рамките на регионални и многостранни формати за сътрудничество“.

"Посещението в Скопие също ще даде възможност на министър Радулович да разговаря с представители на черногорската диаспора в Северна Македония за начините, по които родината може да допринесе за реализирането на техните планове и дейности, с цел запазване на националната и културна идентичност“, беше публикувано и на уебсайта на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов