Президентът на Израел Исак Херцог ще посети Турция преди средата на февруари и ще бъде отворена нова страница в обтегнатите двустранни отношения между двете страни, съобщи турският президент Тайип Ердоган в сряда, цитиран от The Jerusalem Post.

От кабинета на държавния глава на еврейската държава все още не са потвърдили или отхвърлили официално информацията.

Посещението на Херцог в Турция, който ще пътува до Абу Даби в неделя, ще бъде порвото посещение на най-високо ниво в страната, откакто президентът Шимон Перес посети Анкара през 2007 г. Тогава той беше гост на Ердоган, по времето, когато той беше министър-председателят, а Абдула Гюл президент на Турция.

Връзките на Израел с Турция бързо се влошиха около година по-късно, след операция "Излято олово“ в Ивицата Газа и особено след като турската флотилия, включваща кораба "Мави Мармара“, се опита да пробие израелската военноморска блокада на палестинския анклав.

Тогава страните понижиха дипломатическите отношения и изтеглиха посланиците си.

Отношенията започнаха да се размразяват през последните месеци. Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу се обади на външния министър Яир Лапид, което отбеляза първия подобен разговор между висши дипломати на страните от 13 години.

Обаждането дойде дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължи с приятелските си послания към Израел.

Ердоган спомена на пресконференция във вторник, че може да се срещне с президента Исак Херцог, и каза, че премиерът Нафтали Бенет "изпраща съобщения на различни нива“.

През последните години Турция приютяваше терористи от Хамас и подкрепяше дейности на арабите в Източен Йерусалим, а Ердоган обвини Израел в умишлено убийство на палестински деца.

Той направи първите опити да се помири с Израел през 2021 г., обрат, който може да е свързан със западащата икономика на Турция и лошите отношения със САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов