Петима художници са номинирани тази година за Националната награда за живопис на името на Майстора, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Това са творците Атанас Парушев, Богдан Александров, Иво Бистрички, Милко Божков, Десислава Минчева. Носителят на престижната награда за 2021 година ще стане ясен на 1 февруари, когато в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил ще се състои официална церемония по връчване на наградата.

Комисия – жури, гласувана от Управителния съвет на Съюза на българските художници в състав: Любен Генов – председател, и членове: Аделина Филева, Деля Чаушева, Динко Стоев, Долорес Дилова, Олимпия Николова-Даниел, Пламен В. Петров, Станислав Памукчиев, Стоил Мирчев, Валентин Господинов – представител на община Кюстендил, Мариана Каракостова – представител на Министерство на културата, е разгледалаа представените предложения за Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, и е определа петима автори за техните постижения през изминалата година.

На 1 февруари 2022 се навършват 140 години от рождението на големия художник. Рожденият ден на Майстора е голям празник в Кюстендил и в село Шишковци, където той е живял и творил.

Венцеслав ИЛЧЕВ