На 28 януари 2022 г. Комисията за защита на личните данни ще отбележи за 16-ти пореден път Денят за защита на личните данни, съобщиха от пресцентъра на комисията. Денят на защитата на данните вече се празнува в световен мащаб и се нарича Ден на поверителност извън Европа.

През 1981 г. Съветът на Европа прие първия международен договор, който се занимава с правото на хората на защита на личните им данни: Конвенция за защита на лицата по отношение на автоматичното обработване на лични данни, известна като "Конвенция 108“.

И до днес "Конвенция 108“ все още остава единственият правно обвързващ международен инструмент със световен обхват на приложение, отворен за всяка страна и с потенциал да се превърне в глобален стандарт.

Договорът установява редица принципи, които държавите да транспонират в своето вътрешно законодателство, за да гарантират, че данните се събират и обработват справедливо и чрез процедури, установени от закона, за конкретна цел, че се съхраняват не по-дълго от необходимото за тази цел, и че лицата имат право да имат достъп до, коригират или изтриват своите данни.

Комисията за защита на личните данни ще отбележи Деня за защита на личните данни със следните инициативи и събития:

1.На 28 януари 2022 г. (петък) в сградата на КЗЛД от 10:00ч. – 12:00 ч. и от 14:30 – 16:00 ч. ще се проведе традиционна "Приемна за администратори на лични данни и граждани“, в която експерти от администрацията ще отговарят на поставени въпроси на посетители (от приемна чрез видеоконферентна връзка);

2.По повод празника и изпълнявайки една от основните си задачи за повишаване осведомеността относно защитата на личните данни, КЗЛД ще издаде 2 броя информационни брошури:

"Съвременни заплахи и предизвикателства пред защитата на личните данни в контекста на тенденциите в развитието на изкуствения интелект и новите технологии за лицево разпознаване“

"Големи бази данни (BIG DATA) и свързаната с тях възможност за профилиране“ – с информационно – образователно съдържание и съвети към АЛД и граждани

3.Връчване на ежегодната годишна награда на КЗЛД за журналистика по случай Деня за защита на личните данни, която е учредена през 2016 година и се дава за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналист/медия, които са отразявали редовно дейността на институцията през предходната календарна година.

Признавайки необходимостта от съвместяване на основните ценности, като зачитане на правото на неприкосновеност на личния живот и свободното движение на информация между хората, Денят за защита на данните е създаден, за да подчертае значението на адекватната защита на данните както в личния, така и в професионалния живот на всеки гражданин, да образова обществеността относно предизвикателствата, свързани със защитата на данните, и да информира хората за техните права и как да ги упражняват.