Очакваме инфлация и фалити. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

По думите му, за да се намали натискът на цените на външните пазари на газ, трябва да се проучат собствените ни газови ресурси в Черно море.

"Имаме и други ресурси, но това е въпрос на управленска прозорливост и политическо решение“, каза още енергийният експерт.

"Трябва да бъде приложена нова, смесена система - едно базово количество природен газ да се внася по дългосрочни договори, но при друга по-справедлива система на индексиране на цената, а свръхнуждите да пазаруваме на газовите борси на спот-търговия. Това е практиката в Германия, Унгария минава на такъв вариант. Основният плюс на един такъв подход е повишената степен на прогнозируемост на цените. Тук изрично искам да изтъкна важността и ролята на един от базовите принципи в нашата Доктрина за енергийно развитие на страната – развитие на собствен добив, с каквито ресурси страната доказано разполага, но по неясни причини този добив се неглижира“, подчерта Иван Хиновски.

Според експерта, необходими са спешни промени в Закона за енергетиката в редица области, но първото по важност е да се промени частично статута на Фонда за сигурност на електроенергийната система, който да се превърне в разплащателна агенция, която да разпределя към нуждаещите се по цялата верига свръх натрупаните приходи от продажби и износ на електроенергия от генериращите дружества.

Цоня Събчева