Тази криза ни дава възможност да оценим дефицитите, които са се натрупали през годините, заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му, целта е тези дефицити да бъдат премахнати, така че българската отбрана да бъде на ниво и България да не бъде само консуматор на сигурност, а да бъде и конструктивен съюзник в рамките на НАТО.

"Важно е дефицитите да бъдат оценени, фокусът ще бъде и върху бюджетните средства, за да бъдат попълнени най-големите дупки. Но като цяло приоритетът е българската армия - за българската сигурност, в рамките на конструктивния диалог със съюзниците от НАТО. Ние знаeм, че съединението прави силата и от тази гледна точка ще бъдем в един глас с нашите съюзници.

В Народното събрание се чуха гласове, че България няма силата да отстоява своите национални интереси, че ние винаги сме малката страна, която зависи от големите държави. Не, искам ясно да кажа следното: от тук нататък, единственото водещо нещо за българското правителство е българския интерес! Ние приоритизираме българската армия да е водеща, да я окомплектоваме, да разчитаме на нейните сили и да бъде конструктивен член на Съюза“, каза още Петков.

Той посочи, че пред страната има множество кризи, с които правителството трябва да се справи, но радващото е, че Омикрон към момента е под контрол и управлението на здравната криза – работи добре.

"Ако работехме по стария модел, всичко вече трябваше да е затворено.

За енергийната криза искам да кажа следното: Радвам се, че през началото на февруари сметките за ток и газ ще бъдат по-добри, защото компенсациите от декември и януари ще влязат именно в тези сметки. Така бизнесът ще получи глътка въздух, както и битовите потребители, които са на газ.

Искам да кажа, че показахме и добри резултати с Република Северна Македония, подписахме меморандуми и динамиката е отлична.

И въпреки, че наистина положението към момента е много трудно, аз се радвам да кажа, че на база на много усилия и работа в Министерски съвет – успяваме до овладеем до голяма степен кризисните ситуации.

По темата с напрежението Русия – Украйна заехме позиция, с която да защитим главно и единствено българските интереси и да бъдем добър съюзник, и страна, която е предвидима“, каза още Петков и подчерта, че никой няма полза от военен конфликт.