Русия предупреди в сряда, че налагането на санкции срещу лично президента Владимир Путин няма да му навреди, но ще бъде "политически разрушително", след като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще обмисли подобен ход, ако Русия нахлуе в Украйна, коментира Reuters

Байдън каза във вторник, че личните санкции срещу Путин, макар и рядка стъпка, могат да се разглеждат като част от съгласуван стремеж на Вашингтон и неговите съюзници да убедят Москва, че всяка нова агресия срещу Украйна ще доведе до бързи и огромни разходи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че американските конгресмени и сенатори, обсъждащи личните санкции срещу висшите лидери на Русия, не са запознати с факта, че на тях им е забранено със закон да притежават активи, имущество и банкови сметки в чужбина.

Индивидуалните санкции срещу Путин биха били "не болезнени, (а) политически разрушителни", каза Песков, който по-рано каза, че те ще представляват на практика прекъсване на дипломатическите отношения.

Докато официални лица от Франция, Германия, Русия и Украйна започнаха преговори в "Нормандския формат“ в Париж, Русия започна нови военни учения по суша и море и премести още парашутисти и бойни самолети в Беларус, северно от Украйна, за "съвместни учения“ там следващия месец.

Украйна каза, че Русия, която е събрала десетки хиляди войници близо до границата си, но отрича да планира да нахлуе, се опитва да сее паника. Външният министър Дмитро Кулеба каза, че Москва все още не е събрала достатъчно сили за мащабна офанзива, но това не означава, че не може да го направи по-късно.

Близо осем години след като Русия превзе Крим и подкрепи сепаратистките бойци в Донбас в Източна Украйна, бившата съветска република се превърна в възпламенителна точка в потенциално най-опасната конфронтация между Изтока и Запада след Студената война.

Русия казва, че кризата се дължи на действията на НАТО и САЩ и изисква гаранции за сигурност от Запада, включително обещание на НАТО никога да не приема Украйна. Москва гледа на Украйна като на буфер между Русия и страните от НАТО.

Съединените щати прекараха седмици в опити да изградят споразумение с европейските партньори за силен пакет от санкции, ако Русия атакува. Но задачата се усложнява от зависимостта на Европа от руската енергия и от факта, че санкциите биха навредили и на собствения й бизнес.

Италианските бизнес лидери, включително енергийния гигант Enel, UniCredit Bank и водещата застрахователна компания Generali, проведоха видеоконференция с Путин в сряда, въпреки призива от правителството на страната да не участват.

"Бих искал да подчертая, че считаме Италия за един от водещите икономически партньори“, каза Путин, приветствайки сътрудничеството с италиански компании и банки по големи енергийни проекти.

ЕС разчита на Русия за около една трета от своите доставки на газ. Всяко прекъсване на руския внос ще изостри съществуващата енергийна криза, причинена от недостига заради множество фактори . Паралелно с това Съединените щати разговарят с големите производители на газ по света за потенциално насочване на доставките за Европа, ако Русия нахлуе в Украйна.

В Париж официални лица от Франция, Германия, Русия и Украйна започнаха преговори за "тлеещата война“ в Донбас, отнела живота на около 15 000 души от 2014 г.

Андрей Йермак, началник на кабинета на украинския президент Владимир Зеленски, нарече преговорите "силен сигнал за постигане на мир в Източна Украйна“.

Но той каза, че има сериозни нарушения на примирието и изключи възможността да говори директно със сепаратистите.

В руския парламент Андрей Турчак, висш член на управляващата партия "Единна Русия", заяви, че Москва трябва да подкрепи сепаратистки региони с определени видове оръжия.

Русия отрича да е страна в конфликта в Донбас, но високопоставени украински източници казват, че според тях в Донбас има около 2000 руски военни, подкрепящи около 35 000 сепаратисти.

Четиристранните преговори в "Нормандския формат", които не са провеждани повече от шест месеца, се разглеждат от европейските сили като жизненоважни за запазване на значението си в по-широкия диалог с Москва, докато САЩ и НАТО водят отделни преговори с Русия.

Френски официални представители заявиха, че се надяват, че може да бъде постигнат известен напредък, който ще помогне за по-широките усилия за намаляване на напрежението.

Представител на френския президент каза, че целта е да се определи дата за преговори за хуманитарни мерки и размяната на затворници, които след това да доведат до преговори за бъдещето на Донбас. Той обаче каза, че реалността е, че преговорите в Париж ще покажат дали Русия е сериозна.

"Или президентът Путин ще търси максимално напрежение с нас... или той ще оцени, че в този продължителен период на нестабилност е полезно да се използва този формат за намаляване на напрежението.

Агенция "Интерфакс" цитира руското министерство на отбраната, че парашутистско подразделение е било разположено в Беларус в сряда, ден след изпращането на артилерийски сили и морски пехотинци преди съвместните учения следващия месец.

В информацията се казва, че Русия също изпраща изтребители Су-35 в Беларус за ученията "Съюзническа решимост".

Натрупването на руски сили в Беларус, близък съюзник на Русия и бивша съветска република северно от Украйна, създава нов фронт за евентуална атака.

Агенция РИА Новости съобщи, че повече от 20 руски кораба са започнали учения в Черно море, южно от Украйна.

Във Ватикана папа Франциск отправи молитви за мир в Украйна, като говори за нейния "страдащ народ“ и каза, че се надява, че раните, страховете и разделенията могат да бъдат преодолени.

Превод и редакция: Юлиян Марков