Ръководителят на фракцията на "Единна Русия" в Държавната дума Владимир Василиев излезе с изявление, в което се обърна към ръководството на страната с молба да започнат доставките на военна продукция за самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. По-рано днес Андрей Турчак, първи заместник-председател на Съвета на федерацията и секретар на Генералния съвет на партия "Единна Русия“, обяви необходимостта от оказване на помощ на т. нар. ДНР и ЛНР "под формата на доставка на определени видове оръжия“, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

"Посъветвахме се по този въпрос и стигнахме до разбирането, че не можем да оставим хората на милостта на режима в Киев. В тази връзка апелираме към ръководството на страната ни да окаже помощ на ЛНР и ДНР под формата на доставки на военна продукция, необходима за възпиране на агресията, както и да предприеме всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на гражданите, заяви Василиев в ефира на телевизия "Россия 24".

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Андрей Турчак обоснова необходимостта от доставка на оръжия на непризнатите републики със ситуацията, която се е развила около тях: "Броят на обстрелите в районите на Луганск и Донецк се е увеличил многократно, цивилни загиват, а по това време западните куратори подтикват украинската хунта към директно нахлуване в Донбас, въоръжават националисти, за които героите са Бандера и Хитлер, а свастиката е техен уважаван знак.“

Преди това, на 19 януари, 11 депутати от Държавната дума от Комунистическата партия на Руската федерация, включително ръководителят на фракцията Генадий Зюганов, внесоха проект на апел до президента Владимир Путин за признаване на ДНР и ЛНР. Според комунистите формированията в Донбас трябва да бъдат признати, за да се осигурят гаранции за "сигурността и защитата на техните народи от външни заплахи“. До 30 януари трябва да се проведат консултации с лидерите на фракциите по инициатива на Комунистическата партия на Руската федерация, а след това инициативата ще бъде разгледана от Съвета на Държавната дума.

Превод и редакция: Юлиян Марков