Жителите на Авдеевка, един от най-близките украински градове в Донбас до линията на съприкосновение, не желаят война с Русия, информира с репортаж “Анадолската агенция“

Градът, разположен на шест километра от контролирания от проруските сепаратисти Донецк, се превърна в една от горещите точки на конфликта, който започна в региона през 2014 г. Днес животът тук продължава с ежедневен ритъм.

За да стигне човек до града, трябва да премине през няколко контролно-пропускателни пункта.

Жителят на града Александър Панов каза пред кореспондента на Анадолската агенция, че няма намерение да напуска дома си.

Мъжът припомни, че конфликтът между двете страни започва на 26 май 2014 г., а районът е обстрелван за първи път през юни същата година.

Панов разказва, че стъклата на прозорците са чупени неведнъж, хората вече са свикнали със звуците от стрелбата.

Според 80-годишния жител на Авдеевка в района, където се намира къщата му, постоянно живеят само 4 души.

Част от покрива на къщата на Панов е бил повреден при обстрел от проруските сепаратисти през януари 2017 г. и се е срутил напълно при втори обстрел седмица по-късно.

Мъжът казва, че се е наложило да покрие покрива с брезент, предоставен от властите.

"През зимата вкъщи е много студено, трябва да се отоплявам с печка на въглища 24 часа в денонощието, а когато печката изгасне, дори водопроводите замръзват“, казва украинецът.

"Не искам война. Аз съм фермер, а не войник"

Събеседникът на агенцията каза, че напоследък стрелбата е намаляла относително и към момента ситуацията е стабилна.

Панов е бивш учител по рисуване и занаяти в училище No4, пенсионер през последните 5 години. Родом от е от Сибир. Той казва, че е дошъл в региона след Втората световна война, за да участва във възстановяването на Донбас.

"Купих тази къща през 2005 г. и оттогава живея тук. Не знам дали ще има война. Не искам война. Аз не съм войник, а фермер", каза мъжът.

Превод и редакция: Юлиян Марков