Вечните герои на Чудомир ще оживеят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" в старата столица. От културната институция уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че артистите от драматичния състав усилено репетират спектакъла "Не сме от тях“, създаден по емблематичните Чудомирови разкази "Без късмет“ и "Не съм от тях“. Премиерата на новото заглавие в афиша на театъра е на 17 февруари.

Творческата идея за спектакъла е на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката. На някои от колоритните образи в творчеството на Чудомир, сред които и неповторимата Кака Сийка, тя вдъхва сценичен живот. Над сценографията и костюмите работи Лидия Каркеланова, а със създаването на оригинална авторска музика се е заел Петър Атанасчев.

"Не съм от тях, како Сийке!“, от където идва и заглавието на нашия спектакъл, е широко използван израз. Самата Кака Сийка всъщност присъства само като име в разказа на Чудомир, но използвайки, че тя вече се е превърнала в нарицателен образ у нас, реших да я направя главен герой в постановката. Тя, подобно на всички герои в спектакъла, остро се разграничава от клюкарството и интригантството, но в крайна сметка разказва някои от най-сочните клюки в селото“, споделя гост-режисьорът.

В образа на Кака Сийка в спектакъла се превъплъщава актрисата Стефка Златкова. Като Стана – младото копие на Кака Сийка, на сцената ще излезе актрисата Никол Бойчева.

"Такъв образ също няма сред героите на Чудомир, но при нас той се получи изключително интересен и забавен. Това младо момиче много иска да се хареса на Ламбо Кръчмаря и през цялото време говори против Тотка, защото той пък харесва нея. В същото време Кака Сийка непрекъснато я наставлява как да спечели сърцето на стария ерген Ламбо“, споделя Невена Митева.

Наивната хубавица Тотка е емблематична фигура в разказите на Чудомир, а ролята е поверена на Полина Петкова. Ролята на Черна Ганка изпълнява актрисата Лиляна Иванова.

"Гана съществува в разказите на Чудомир, но аз реших да я обогатя с характерите на други негови героини. Получи се много цветен образ на жена, мъжкарана, която умело се разправя с мъжете“, обяснява режисьорката.

Образа на Цанка – жената на Нено Селегалеца, тя определи като своя най-голям творчески експеримент.

"Цанка присъства в Чудомировото творчество, но разказана от автора, а аз съм я направила действащ герой. За ролята избрах младата и ефирна актриса Тони Христова, която обаче трябва да изиграе най-голямото зло в селото. За мое огромно удовлетворение Тони се справя прекрасно“, допълва Невена Митева.Пъстрата Чудомирова палитра от характери в спектакъла допълват и мъжките образи. Ролята на Лъжлив Съби изпълнява Милен Иванов, като Ламбо Кръчмаря в постановката ще видим Кирил Милушев, а Даскалът е Боян Фърцов. Виктор Терзийски играе емблематичния Павли, по когото въздишат всички жени, но той избира Тотка с големите дюли. В образа на Бай Милю Фотографина се превъплъщава Стоян Борисов, а Нено Сенегалеца е Детелин Кандев. Попът в спектакъла също е събирателен образ от разказите на Чудомир, а като него на сцената ще излезе Иван Митев.